Hlavní obsah

Čeští hendikepovaní golfisti patří ke světové špičce

Novinky, Roman Mašín

V Česku se golfu věnuje kolem 55 tisíc lidí. Golf ale není jen pro zdravé hráče. V České republice zažívá boom hendigolf – golf pro lidi se zdravotním postižením. A čeští hráči sbírají jedno ocenění za druhým.

Foto: all4GOLF
Článek

Hráčů, kteří se věnují hendigolfu, v Česku každým rokem přibývá. Například v roce 2014 se jejich počet oproti roku 2013 zvýšil o 210 procent.

„Na výkonnostní úrovni hraje hendigolf v Česku 14 hráčů, více než 60 hráčů na sportovní úrovni a kolem 150 začátečníků. Kdybych srovnával počet lidí s Medical Passem na počet zdravých golfistů, tak ve srovnání se zahraničím patříme k nadprůměru. Od roku 2010 máme pětinásobného, čtyřnásobného a dvojnásobného vítěze Evropského poháru a vicemistra Evropy. Průběžně se čeští reprezentanti umisťují každoročně v TOP 10 kategorie C a v elitní kategorii A máme v letošním roce dva hráče v TOP 20,“ uvedl Miroslav Lidinský, prezident České golfové asociace hendikepovaných a trojnásobný mistr České republiky v hendigolfu.

Golf je možné hrát téměř s jakýmkoli postižením, mezi hráči jsou lidé se sluchovým, zrakovým, mentálním i tělesným postižením. Hendikepovaní hráči si navíc tento sport mohou vyzkoušet zdarma.

„Pokud se tedy člověk s postižením rozhodne hrát golf, v první fázi nepotřebuje téměř nic. Napříč Českem jsou otevřena Tréninková centra hendikepovaných golfistů, která zájemcům poskytují vše potřebné zdarma. Jedná se o vstup na driving range, golfové hole, tréninkové míče, asistenci trenéra i tréninkové pomůcky,“ informoval Tomáš Zach, manažer obchodu s golfovým vybavením all4GOLF.

Rostoucímu zájmu o hendigolf se přizpůsobuje i golfové prostředí – hráči mohou v současnosti využívat 18 tréninkových center a v roce 2017 by se měla otevřít další tři. Díky projektu Golf bez bariér začínají fungovat golfové akademie i na speciálních školách pro děti a mládež.

V současnosti s Českou golfovou asociací spolupracuje například Golf & Country Club Hodkovičky nebo Golfcentrum Hotelu Čechie Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám