Hlavní obsah

Čeští a slovenští parašutisté měli sraz pod Lysou horou

Novinky, Josef Zajíc

Od čtvrtka 17. do neděle 20. července si dali sraz pod Lysou horou ve Frýdlantu nad Ostravicí parašutisté z České republiky a Slovenska, aby se zúčastnili Otevřeného mistrovství České republiky v parašutismu v klasických disciplínách a 50. ročníku Beskydského poháru 2014.

Foto: Josef Zajíc

Padáky pod Lysou horou 19.7.2014: Otevřené mistrovství České republiky v parašutismu a 50. ročník Beskydského poháru 2014

Článek

Slet parašutistů k účasti na Otevřeném mistrovství České republiky v parašutismu v klasických disciplínách byl již od čtvrtka 17. července, kdy se soutěžilo v individuální akrobacii v kategorii mužů a žen. V pátek a sobotu 18. a 19. července byla zahájena soutěž družstev a jednotlivců na přesnost přistání v kategoriích žen, mužů, juniorek a juniorů.

V hlavní disciplíně na přesnost přistání se soutěže zúčastnilo 48 závodníků složených do 16 tříčlenných družstev. 

Vzhledem ke krásnému počasí pod Lysou horou (1323 m. n. m.) na letišti Aeroklubu Frýdlant nad Ostravicí, o. s. byl splněn již v sobotu celý program. Soutěžící tak absolvovali všech 8 kol, ze kterých se jim sčítaly body do soutěže družstev i jednotlivců.

V soutěži na přesnost přistání soutěžící skákali z výšky 1000 metrů, do které je vynesl dvojplošník AN-2. Za sebou skákali všichni tři z daného družstva a postupně se snášeli k cílovému bodu. Ten tvořilo doskočiště z molitanu. Přesnost byla měřena pomocí elektronického disku o průměru 16 cm se středem o průměru 2 cm. Aby se soutěžící strefili mají na obutí na patě "trn", kterým se snaží bodu dosáhnout. 

Soutěže se zúčastnilo pět družstev armádního sportovního oddílu parašutistů soustředěného do ASC Dukla Praha se sídlem v Prostějově.

„Otevřeného mistrovství České republiky v klasických disciplínách a 50. ročníku Beskydského poháru se zúčastnilo z našeho oddílu 9 profesionálních parašutistů a 5 amatérů. Připravujeme se na evropské a světové soutěže. Za rok naskáčeme asi 250 seskoků na přesnost přistání a zhruba 200 v individuální a skupinové akrobacii. V zimním období trénujeme fyzičku a také ve větrném tunelu,” řekl o přípravě svých svěřenců šéf trenér ASC Dukla Praha Jiří Šafanda.

Po osmi kolech seskoků byla ukončena soutěž tříčlenných družstev. Zvítězilo družstvo DUKLA 2 ve složení Jakub Pavlíček, Petr Směšný a Oldřich Šorf. Tradičně se závodu zúčastnilo družstvo Berušek, které obsadilo desáté místo ve složení Lenka Vašková, Roman Fousek a Simona Vybíralová.

Do soutěže jednotlivců se sečetly body po osmi kolech, které soutěžící získali v soutěži družstev. Z nich 24 nejlepších mužů a juniorů se probojovalo do semifinále. Do finále pak postoupilo 12 nejlepších. Ti si to rozdali v desátém kole. Po sečtení výsledků bylo jisté, že závod jednotlivců vyhrál Oldřich Šorf  před Jakubem Pavlíčkem (oba Dukla 2) a Tomášem Marcinkem z družstva Slovensko 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám