Hlavní obsah

Český Rudolec, po válce vyrabovaná ruina, se zvolna vrací k bývalé kráse

Novinky, Vratislav Konečný

Říkali se mu Malá Hluboká, zámek v příhraničí jižních Čech byl podle dobové dokumentace skvostem, kterých je u nás málo. Na místě, kde stála původně tvrz, postupně, podle zámožnosti majitelů, rostl objekt, který v konečné fázi dostal ráz oblíbené tudorovské gotiky.

Foto: Vratislav Konečný

Rudolec před pěti lety

Článek

Postavil si jihočeskou Anglii

To bylo za vlastnictví majora ženistů rakouské armády Michaela Angela Picchioniho. Byl význačným stavitelem, rektorem na znojemské vojenské akademii.

Rudolec vlastnil od roku 1857, po něm ho převzala dcera Johanna, provdaná za továrníka Curta Reihardta, zámek vlastnily do konce 2. světové války jejich děti Ernst a Katerina. Za války jim zde německé úřady nechaly umístit rekonvalescenční sanatorium, objekt byl v klidném týlovém místě. Ernst prchl před nacisty do Jižní Ameriky. Po válce zabral majetek, kde se kdysi ve sklenících pěstovaly první ananasy v Evropě, stát a věnoval ho státnímu statku.

Konec války přinesl zkázu

To se stalo po vyrabování zámku Sověty, Francouzi, Italy a Jugoslávci, kteří byli v okolí umístěni v zajateckých táborech. Pak přišlo naše obyvatelstvo. Vše patřilo všem, devastace myšlení přešla v devastaci majetku. Ve svatém nadšení a tažení proti starým pořádkům a za světlé zítřky a pozítřky se vše zdemolovalo. Objekt začal chátrat, propadala se střecha.

Koncem minulého století se začalo uvažovat o záchraně, plány byly velkolepé, ale jen na papíře. Zájem měly aerolinky, Sportturist. Nyní už se Rudolec vzpamatovává, rekonstrukce je v režii akciové společnosti Malá Hluboká a. s. (dříve PENA plus).

Rudolec se vzpamatovává, ale jde to pomalu

Na objektu probíhá na základě platného stavebního povolení, které je na ubytovací zařízení a wellness, třetím rokem oprava věže a budování nové střechy.

V tomto roce stavebníci chtějí dobudovat poslední část střechy, se započetím prací se čeká na vyjádření ministerstva kultury o případném spolufinancování-podpoře z programu Obnovy kulturních památek. Rychlejšímu postupu prací brání neuhrazené dotace z ROP Jihozápad.

Rudolecký pivovar a infocentrum

Stojí proti zámku a slouží návštěvníkům, hodně ho využívají cyklisté. Nabízí možnost ubytování. Pivovar o přibližné kapacitě 1200 hl za rok s objemem varny 10 hl vyrábí piva spodně kvašená 11%, 12% a 15% a svrchně kvašené speciály 13% a 16%, piva jsou vyráběna světlá, polotmavá i tmavá.

O pivovar se stará sládková Radovana Kocmanová se svým manželem Zdeňkem Kocmanem. Piva jsou z nejkvalitnějších domácích surovin (Žatecký chmel a Humnový slad). 

Zajímavosti v okolí

Možnost prohlídky zámku je možná po domluvě na čísle 384 320 320. Poblíž se nalézá Graselova sluj, nepravá jeskyně údajný úkryt lupiče Grasela (odtud označení „grázl”), vede tudy i naučná Graselova stezka, v Peníkově je přístupná vodní pila.

Reklama

Výběr článků

Načítám