Hlavní obsah

Český Krteček dobyl drážďanský adventní trh 

Novinky, Vratislav Konečný

Časy se mění, tradice netradice, na drážďanském adventním trhu má vedle dřevěných krušnohorských výrobků, kominíčků ze sušených švestek, vánoční hvězdy, kterou vymysleli moravští bratři a vynikající štoly, místo i český Krteček vulgo Kleine Maulwurf. Striezelmarkt začne 29. listopadu.

Foto: Info Drážďany

Krteček neboli Kleine Maulwurf

Článek

Krtek, kam se podíváš

Krteček se zvolna prokrtkovává do celého světa. I do Číny dorazil, ale na pandu nemá. Postavička, která nás provází již neuvěřitelných 60 let, první film o krtkovi vznikl díky výtvarníkovi Zdeňku Milerovi už v roce 1957, je miláčkem všech generací.

Původně kreslená postavička se postupně stala hračkou trojrozměrnou, spolu s dalšími kreslenými kamarády vydávajícími zvuky, aniž mluví, se objevila na všem možném. Hrnky, trika, puzzle…

...a jeho kamarádi

Na Krtečka narazíte i na nejstarším německém vánočním trhu v Drážďanech. Mezi stovkami stánků má svůj, a jak píší Sasové, na střeše vás uvítá černobílá postava v nadživotní velikosti.

Vzhledem k tomu, jak je zvířátko v reálu malé, je nadživotní téměř vše. Tedy asi nadlidsky nadživotní, jeden opravdu obří, druhý menší se saněmi a kupou dárků. Kromě ústředního hrdiny jsou tu všichni jeho kamarádi, s myškou v čele.

Co se kupuje na trhu

Tradiční dárky z Strizelmarktu: Štola - cena se pohybuje kolem 14-20 eur, pravá drážďanská štola přijde na trhu na zhruba 17 euro za kilo. Její cena je letos vyšší, to proto, že v tomto roce stoupla cena mandlí. Pulsnický perník - »dlažební kostky« v čtvrtkilovém sáčku - 4,50 euro. Plavenská krajka - 11 euro. Jde o klasický regionální výrobek z Plavna, německy Plauen, co potěší oči i osamělé duše.

Krušnohorské stojánky na františky - 30 euro. Klasičtí dřevění panáčci, klasika z Krušnohoří. Panáček tzv. Räuchermänner, do kterého se vloží zapálený františek a on pak třeba bání dýmku. Známé jsou i louskáčky na ořechy nebo světla v podobě pyramid. Kominík ze sušených švestek Pflaumntofl, oblíbený dárek, něco jako naše srdce z perníku - 3,80 eur.

Vánoční ozdoby ze sklářství v durynské Lausche - 5 až 25 eur. Krušnohorská vánoční pyramida - 176 euro, celkem drahá záležitost, ale dá se pořídit i malá, mnohem lacinější. 

Ochranovská hvězda. Nebo Moravská? Německy se jí říká Herrnhuter Stern, anglicky je pojmenována podle moravských bratří Jednoty bratrské "Moravian Star", kteří v pobělohorském období našli v protestanském Sasku exil.      

Ceny jsou orientační, vybere si tu každý, k tomu samozřejmě svařák a punč, každoročně v nových hrnečcích, které si můžete zakoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám