Hlavní obsah

Českobudějovičtí studenti připravili strašidelný Halloween

Novinky, Kateřina Štruncová

Jako čarodějky a čarodějové dnes slaví studenti Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích typický anglosaský svátek Halloween.

Foto: Kateřina Štruncová

Přehlídka masek

Článek

Rej barvitých, tajemných masek, který znají Češi snad jen z filmů, bavil odpoledne kolemjdoucí v centru města. Studenti tam také plnili zadané úkoly zaměřené na reálie anglicky mluvících zemí.

„Pro naše studenty je to tradice už od založení gymnázia. Touto zábavnou formou se nejen učí, ale také baví obyvatele našeho města,“ podotkla zástupkyně ředitelky Štěpánka Kloudová.

Poznamenala, že studenti přípravě věnují vždy náležitou pozornost a vše si opravdu užívají: od dlabání dýní přes náročnou výrobu rozličných děsivých i zábavných masek až k povinné procházce strašidelným hradem. „Velký úspěch má tradičně i přehlídka masek a samozřejmě cesta městem. Celý den končí strašidelnou diskotékou,“ dodala ředitelka Danuše Lhotková.

Z historického hlediska jde o prastarý svátek, který má kořeny u Keltů a připadá na 31. října. Lidé v dávných dobách věřili, že té noci se domů vracejí duše zemřelých, a proto vyráběli svítidla z vydlabaných dýní, aby jim posvítili na cestu. Sami se pak převlékali do starých šatů a maskovali se, aby se uchránili před zlými duchy.

Reklama

Výběr článků

Načítám