Hlavní obsah

Českobudějovičtí občané pomohli Ovečce

Novinky, Kateřina Štruncová

Na radničním nádvoří v Českých Budějovicích byl do 17. prosince také vánoční stánek Ovečky. Tato obecně prospěšná společnost pomáhá rodinám vychovávajícím dítě s Downovým syndromem. Na vánočním trhu pak dobrovolníci prodávají drobné dárky a výtěžek dostává právě Ovečka.

Foto: Kateřina Štruncová

studenti ČAG nabízejí dárky

Článek

"Vánoční prodej pro Ovečku je již tradiční akcí," uvedla hlavní organizátorka Irena Marušincová. A jak dárečky vznikají?

"Každé listopadové nedělní odpoledne se scházejí dobrovolníci v předvánoční dílně, kde pod vedením laických i profesionálních výtvarníků vyrábějí různé drobné dárky, vánoční ozdoby, přáníčka, jmenovky k dárkům apod.," líčí Irena Marušincová. "Je i hodně lidí, kteří do dílny nechodí, ale pak nám pošlou třeba tašku ručně napletených ponožek, nazdobené perníčky či háčkované ozdoby. Dělají je například babičky z domova důchodců," dodala.

Výtěžek z prodeje je v plné výši předán společnosti Ovečka, která peníze využívá k nákupu didaktických pomůcek či hrazení honorářů pro lektory odborných seminářů či přednášek určených rodičům dětí s Downovým syndromem. V letošním roce se během necelých 2 týdnů podařilo vybrat krásných 25 000 Kč.

"Máme velkou radost," sdělila další dobrovolnice Irena Papírníková. Právě ona je matkou Ireny Marušincové a babičkou malé Anežky postižené Downovým syndromem. Díky společnosti Ovečka rodina od začátku věděla, jak se o Anežku po jejím narození starat, a našlo se mnoho lidí ochotných pomoci. Dnes je Anežce 7 let, navštěvuje naprosto bez problémů spolu se svými dvěma sourozenci běžnou mateřskou školu. Příští školní rok ji čeká nástup do běžné základní školy. A na té pomyslné cestě jdou zase další, kterým Ovečka pomůže.

Velký dík patří všem lidem, kteří zakoupili dárečky, a v neposlední řadě studentům Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích, kteří se střídali při prodeji. Pocit vykonaného dobrého skutku bude hřát jistě nejen v době před Vánocemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám