Hlavní obsah

Česko-francouzské dny na počest malíře Františka Kupky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulatých šedesát let uplyne letos 24. června od smrti Františka Kupky, malíře světového jména a zakladatele abstrakce v malířství. Významné výročí si připomene také rodný kraj umělce - Opočno, kde se 23. září 1871 narodil, Dobruška, kde strávil dětství a mládí, a Jaroměř, kde studoval.

Foto: Mikroregion Františka Kupky (archiv)

Česko-francouzské dny v rodném kraji malíře světového jména Františka Kupky.

Článek

Na počest Františka Kupky se uskuteční v Opočně, Dobrušce a Jaroměři Česko-francouzské dny - vzpomínkový cyklus zahrnující širokou paletu akcí a pořadů, mezi nimi např. malý filmový festival i výstavu filmových plakátů na téma francouzský film, včetně setkání s jejich sběratelem Vítězslavem Tichým a filmovým historikem Pavlem Taussigem, dále výstavy - Beaugency - domov Františka Kupky za II. světové války, Karikatury Františka Kupky či Obrazy z Francie. 

Vrcholem se stane víkend od 23. do 25. června. V pátek 23. června proběhne v sále Kodymova národního domu v Opočně vzpomínkový večer na malíře Františka Kupku, kterého se zúčastní i čestní hosté z francouzských měst Puteaux a Beaugency, kde malíř žil.

V doprovodném programu vystoupí žáci základních uměleckých škol z Opočna a Dobrušky, vynikající flétnista Jan Ostrý a dobrušský ženský pěvecký sbor Vlasta. Zazní originální hlas Františka Kupky z roku 1947 z archivu Českého rozhlasu.  

Na úvod stěžejního dne, tedy Červeno-modro-bílé soboty 24. června, dojde k odhalení památníku Františka Kupky na Kupkově náměstí v Opočně, jehož autorem je prof. arch. Marian Karel (piedestal byl inspirován kvaší Františka Kupky) a jeho součástí se stane bronzová busta Františka Kupky, jejímž autorem je Jan B. K. Vlach.

Poté se dění přesune do Dobrušky. V reprezentačních prostorách renesanční radnice se bude konat výstava Ženy v životě a díle Františka Kupky, která je realizována díky společnosti Adolf Loos Apartment Gallery a potrvá pouze jeden den. Vystaveny budou originály Kupkových obrazů: Cocorico, Milenci, Koupající se a originál bronzové busty Eugenie Straub-Kupkové.

Návštěvníci dále uvidí reprodukci Kupkova obrazu Pohled na Beaugency, také originály prvotin Františka Kupky, které jsou stálou součástí minigalerie na radnici. Jedná se o oleje na plátně Panorama Dobrušky (1889), Portrét Václava Kupky 1888), dekorativní Paneau La Ferme (1891), Panna Marie Lourdská (asi 1885), Anděl strážný (asi 1885), Počátek moudrosti je bázeň Páně (nedatováno) a olej na plechu firemní štít J. Šišky (1885).

V historickém centru města, na náměstí F. L. Věka, začne ve 12 hodin komponovaný program, v němž nebude chybět krátké divadelní představení Ďáblův most neboli Ďáblův plán, adaptace legendy o mostě ve francouzském městečku Beaugency, povídky Jamese Joyce „Kočka a čert“. Další vystoupení se pak ponesou v hudebním duchu.  

V neděli 25. června francouzští hosté zavítají do Jaroměře, kde před odchodem na pražskou akademii František Kupka navštěvoval řemeslnickou školu. V jaroměřském muzeu se s originálním vystoupením, inspirovaným životem a dílem malíře, představí žáci základní umělecké školy. 

Na závěr nedělního programu Česko-francouzských dnů absolvují hosté z Francie vyhlídkový let nad rodným krajem Františka Kupky.   

Reklama

Výběr článků

Načítám