Hlavní obsah

České házenkářské juniorky postoupily do osmifinále světového šampionátu

Novinky, Josef Zajíc

Juniorky České republiky postoupily do osmifinále světového šampionátu v házené, které se koná od 1. do 14. července v Ostravě a v Brně. Ve skupině B obsadily třetí místo.

Foto: Josef Zajíc

V brance Petra Kudláčková, brání Šárka Maršíková.

Článek

Náročný základní turnaj byl v pátek 6. července ukončen ve čtyřech skupinách. V každé hrálo šest družstev. V Ostravě se hrála skupina A v hale Dubina v Ostravě - Hrabůvce a skupina B v hale Sareza v Ostravě-Porubě. V Brně pak skupiny C a D.

České reprezentantky musely, stejně jako hráčky všech 24 družstev, odehrát v šesti dnech pět náročných utkání, kde v každé minutě musely podat plné fyzické nasazení a hráčský um. Snažily se. Podařilo se jim vyhrát tři z pěti utkání a to je posunulo na třetí místo v základní části turnaje za favorizovaná družstva Koreje a Švédska. Na čtvrtém postupovém místě se umístily hráčky z Konga, které v pátek podlehly Češkám vysoko 18:27.

Z našich děvčat v utkání dominovala Michaela Janoušková, která vstřelila 8 branek. Úspěšnou střelkyní byla také Šárka Marčíková s šesti vstřelenými brankami. V brance bravurně zachytala Petra Kudláčková. V závěru dostala šanci i naše třetí brankářka Dominika Müllnerová. Družstvo vstřelilo 119 branek a obdrželo 108 gólů.

"Naše děvčata hrála velmi dobře. Třetí místo ve skupině a postup je v této nabité soutěži velký úspěch," konstatoval reprezentační trenér České republiky Michal Červenka. "Teď je prognóza taková, že musíme v nedělním utkání v osmifinále hrát naplno a radovat se z každého vítězství, které přijde. Dostaneme se do výkonnostního patra, kde se utkáme s vyspělými týmy evropské skupiny, které jsou v současné době na mírně vyšší úrovni. Nicméně hraje se mistrovství světa a to není o tom, že bychom měli někoho dlouhodobě porážet, ale o tom, že přijde přesně ten zápas, kdy se to překlene a podaří překlopit v náš prospěch," dodal.

Po nedělním utkání vítězové postupují automaticky nahoru, poražení spadají dolů. Vytvoří se finálová skupina i z týmů brněnských skupin, ve které se bude hrát o 1. až 8. místo v hale Sareza v Ostravě-Porubě. Skupina o 9. až 16. místo bude hrát v Brně. Družstva hrající o Prezidentský pohár budou hrát o 17. až 24. místo v hale Dubina v Ostravě-Hrabůvce.

Ve finálové skupině se bude hrát o 3. až 4. místo 14. července ve 14 hodin v hale Sareza v Ostravě-Porubě. Finálové utkání o 1. místo bude odehráno v 16.45 na stejném místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám