Hlavní obsah

Česká známka s Mozartem dobyla Vídeň

Novinky, Leona Roháčková

Známka České pošty Wolfgang Amadeus Mozart získala na mezinárodní soutěži Grand Prix de l´exposition WIPA ve Vídni ocenění druhá nejkrásnější známka světa za rok 2011. Česká cenina se na stupních vítězů umístila po třetí v řadě.

Foto: Česká pošta
Článek

Do soutěže spojené se světovou výstavou WIPA Vídeň mohou poštovní správy přihlásit maximálně jeden exemplář ceniny. "Pro rok 2011 jsme vybrali písmenovou známku Wolfgang Amadeus Mozart od výtvarnice Mariny Richterové, kterou liniově rozkreslil Martin Srb. Na první pohled neobvyklá cenina získala od porotců 123 bodů, což nakonec nestačilo pouze na známku z Lichtenštejnska se 149 body," uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Třetí skončila známka ze Spojených arabských emirátů (115 bodů) následovaná poštovními správami Hongkongu, Thajska, Taiwanu, Běloruska, Švýcarska, Vatikánu a Rumunska. 

„Úspěch Mozartovy známky nejspíš spočívá v jejím nezaměnitelném vzhledu vymykajícím se jednoznačně všem ostatním československým a českým poštovním známkám na první pohled,“ konstatoval Břetislav Janík, ředitel odboru známkové tvorby České pošty. Podle jeho slov je známka oceněna již podruhé. V loňském roce obsadila v prestižní soutěži, pořádané Námětovou skupinou Hudba při svazu německých a amerických filatelistů, třetí místo. “Uspěla v konkurenci 250 soutěžních známek z celého světa," dodal Janík. 

Česká pošta nabídla k 255. výročí narození hudebního génia známkový sešitek s šesti známkami s písmenovým nominálem, v tomto případě písmenem „E“, které je určeno pro standardní listovní zásilky do 20 gramů směřujících do evropských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám