Hlavní obsah

Česká škola v čase adventním žije tradicemi, kulturou a sportem

Novinky, Růžena Písková

Advent v moderní české škole je obdobím plným společného vyrábění, sportování, tradičních akcí, setkávání, zpívání a především sdílení s ostatními. Pojďme projít společně adventem na jedné české škole, konkrétně na 28. základní škole v Plzni-Lobzích.

Foto: 28. ZŠ

Mikuláši se vydávají do 57. MŠ.

Článek

Společné vyrábění

Do příprav se na 28. ZŠ zapojí všichni žáci, učitelé i rodiče. Už v listopadu probíhají ve škole vánoční dílny. Při projektu se žáci rozdělí podle svých zájmů napříč třídami do skupin pod vedením učitelů. Každá skupinka vyrábí něco: ozdoby z korálků, svícínky ze dřeva, keramiky, vánoční přání, výzdobu do oken školy atd. Současně jsou dílny příležitostí k povídání (jehož význam se v dnešní době tolik podceňuje).

Trocha pohybu

Škola pořádá dva vánoční turnaje. Turnaj ve vybíjené pro žáky 1. stupně a turnaj ve volejbalu pro 2. stupeň. Vždy jde o jediné – společně si užít legraci. Soupeří spolu družstva namíchaná ze žáků i učitelů. Počáteční ostych z přihrávání paní učitelce rychle vyprchá a vystřídá ho překvapivé zjištění, že i míč, servírovaný matikářem, lze vrátit a vyhrát.

Tradiční akce

Třídy 1. stupně pořádají setkání s rodiči. Letos bylo zlatým hřebem v 5. třídách společné vyrábění a pouštění lodiček z ořechů spojené s ochutnávkou cukroví, 3. třída zase uspořádala výtvarnou dílnu pro děti a rodiče. „Mohli jsme si vyrobit andělíčka, svíčku, zvoneček, řetěz nebo květináč. S vyráběním nám pomáhaly obě naše paní učitelky. Při tvoření jsme poslouchali koledy. Je fajn, že spolu můžeme takhle tvořit,“ říká o dílně Katka Bobysudová ze 3. A.

Ale to už u dveří chrastily řetězy a Mikuláš proměnil 28. ZŠ v čertí školu. „Ve středu jsme mohli do školy přijít v masce čerta nebo anděla. Ráno jsme od paní učitelky dostali pracovní listy se zajímavými úkoly, např. magické čtverce, hledat vetřelce v pohádce O chytrém ševci a hloupém čertovi nebo doplňovat čertí přísloví. Během dne k nám přišli Mikuláš, andělé a čerti. Dostali jsme od nich sladkosti, pohrozili zlobičům, ale do pekla si nikoho neodnesli,“ uvedla Kristýna Šolcová ze 3. A.

Sdílení je důležité

Mikuláši z 28. ZŠ se vydali na návštěvu také do 57. MŠ, kde dětem připravili nadílku. Škola však chápe sdílení také v mezinárodním kontextu, o čemž svědčí cesta školního pěveckého sboru do německého Regensburgu. Sbor každoročně vystupuje na tamějším vánočním trhu. Díky internetu se žáci setkali při online chatu na téma „Naše Vánoce“ se svými vrstevníky z Polska. Adventní doba ve škole je krásná, ale náročná. Učitelé proto nabrali dech před vrcholem celého adventu – jarmarkem - při společném posezení U Malické brány.

Jarmark

Přípravy na něj probíhají celý měsíc. Žáci na 1. stupni i v družině nacvičují na vystoupení, na 2. stupni vyrábějí drobnosti pro radost. Paní kuchařky vědí, že 20. prosince hned tak domů nepůjdou. Pečou štrúdl a připravují svařák pro více než 300 návštěvníků, kteří do 28. ZŠ zavítají. Vrcholem jarmarku je živý Betlém. Připomněl nám, že Vánoce jsou svátkem narození Ježíška a v moderní české škole svátkem všech dětí, rodičů i učitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám