Hlavní obsah

Česká pošta vydala známku k výročí muzea

Novinky, Jiří Smutný

V Moravském zemském muzeu v Brně byla ve středu 21. června představena nová emise poštovní známky k 200. výročí založení muzea. Známka je poslední grafickou prací a návrhem pro známkovou tvorbu akademického malíře Antonína Odehnala.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Mezi významné události související s oslavami 200. výročí založení MZM patří vydání nové známky právě k tomuto výročí. Příležitostná poštovní známka „Moravské zemské muzeum“ má nominální hodnotu 20 korun, což odpovídá poštovnému obyčejného psaní po České republice do 100 gramů.

Známka vychází v nákladu 750 000 kusů, což je konečný počet (dotisk nebude). Výtvarný návrh vytvořil Antonín Odehnal, autorem rytiny je Jaroslav Tvrdoň. Známka byla vytištěna rotačním ocelotiskem kombinovaným hlubotiskem. Námětem je část budovy MZM s kostelem sv. Petra a Pavla v pozadí a s Věstonickou venuší vpravo.

Antonín Odehnal (1931-2017) vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Brně a následně Akademii výtvarných umění v Praze. V šedesátých letech vytvořil soubor suchých jehel a leptů se sportovní tematikou, následně cyklus Kameníci a řadu děl inspirovaných krajinou jižní Moravy. Při své práci používal náročné grafické techniky s dokonalostí starých mistrů. Proto byl vybrán pro známkovou tvorbu, které se pak v závěru své umělecké kariéry intenzivně věnoval.

Novou známku představili novinářům v Dietrichsteinském paláci generální ředitel MZM Jiří Mitáček, představitel České pošty Tomáš Křepela, Jan Kramář z Poštovního muzea a Zdeněk Okáč, předseda Klubu filatelistů Alfonze Muchy v Brně.

V přízemí paláce byla při této příležitosti otevřena dočasná pobočka České pošty, kde lze známku koupit a odeslat dopis. Otevřena bude 21. června do 17.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám