Hlavní obsah

Česká firma bude vytápět Anglii

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plně automatizované kotle na biomasu podle vlastního know-how v minimální celkové hodnotě půl miliardy korun plánuje v následujících letech vyrobit a dodat dosud malá ostravská firma Smart Heating Technology. Pro firmu to znamená zvýšení ročního obratu o téměř pětinásobek.

Foto: Archiv společnosti Smart Heating Technology
Článek

Letos firma, podle předpokladů, dosáhne zhruba padesátimiliónového obratu. Hlavními odběrateli takzvaných Smart kotlů budou státní a soukromé firmy a organizace v Anglii. Podle spolumajitele Smart Heating Technology Josefa Vávry, se společnost chystá do Anglie v následujících letech dodat stovky těchto sofistikovaných kontejnerových celků.

„V uplynulých týdnech jsme na území této největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie dodali první dva pilotní kontejnerové celky do okolí města Bristol. Téměř okamžitě jsme měli ve firmě nové objednávky na další kusy, které postupně odesíláme na místo určení. Jde o zakázku, kterou řešíme ve spolupráci s investičním fondem ESCO, skrz který investuje peníze i samotná anglická vláda,“ dodal Vávra, podle něhož se kapacity firmy blíží plnému naplnění. Společnost Smart Heating Technology tedy souběžně plánuje výstavbu další haly, která by umožnila rozšíření výroby.  

Výhodou Smart kotlů této mladé ostravské společnosti je nejen jejich tepelný výkon, jenž se pohybuje od 150 do 500 KW a díky němuž je jeden kontejnerový celek schopen vytopit například satelitní městečko až s padesáti domy, ale i jeho 96procentní účinnost, která zaručuje návratnost vložených prostředků v rozmezí dvou až tří let.

„Jde o sofistikované, ekologicky řešené celky na biomasu, tedy hlavně dřevěné peletky a dřevní štěpku, které jsou kontrolovány automaticky. Majiteli jsou prostřednictvím internetu zasílány sms zprávy o stavu paliva i stavu vyrobené energie. Kotel s veškerým příslušenstvím zabudujeme do kontejneru, který designově přizpůsobíme objektu, u něhož bude stát. Doslova ho sladíme s fasádou stávající budovy, aby nijak nenarušil celkový dojem. Takto připravený celek v hodnotě zhruba tří milionů korun jsme schopni na místě zprovoznit během 24 hodin,“ pokračuje Vávra s tím, že majitel objektu tak nemusí řešit nákladnou rekonstrukci budovy, aby kotel mohl zabudovat.

Toto novodobé moderní kontejnerové řešení je naprostou novinkou na trhu velkých automatických kotlů na biomasu a podle spolumajitele společnosti Smart Heating Technology se setkalo s obrovským zájmem zákazníků nejen po celé Evropě.

„Kromě Anglie dodáváme naše kotle i dalším zemím v Evropě, ale zákazníky máme v Americe i na Ukrajině. Naše kontejnerové kotelny už vyhřívají například ve Španělsku dva obytné domy v Pamploně, historickou zámek Pazo De Vilamarin, sportovní komplexy nebo pečovatelský dům. V Irsku pak nákupní městské centrum, ve Skotsku střední školy a další. Hlavními odběrateli jsou majitelé objektů občanské vybavenosti, hal, hotelů, zemědělských objektů, obytných budov a průmyslových objektů,“ konstatoval Josef Vávra.

Společnost Smart Heating Technology, s. r. o., začínala v roce 2010 s ročním obratem 8 miliónů korun, o tři roky později firma, která v současnosti zaměstnává přibližně dvacet lití, přesáhla v obratu hranici 50 miliónů korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám