Hlavní obsah

Česká biketrialová špička ve Velké Bystřici chyběla

Novinky, Radek Janka

Čtvrtá soutěž seriálu ČMF Mistrovství a přeboru České republiky v biketrialu se musela obejít bez nejlepších českých jezdců - přesto měl sobotní závod divákům co nabídnout.

Foto: Markéta Ondrušková

MČR v biketrialu Velká Bystřice

Článek

Letošní kalendář závodů je hodně nabitý zejména pro ty, kdo kombinují soutěže pod oběma trialovými federacemi. Termíny často vzájemně kolidují a jezdci se musí rozhodovat, kterou soutěž si vyberou.

Dva nejlepší současní čeští biketrialisté, David Herka a Václav Kolář, tak dali v sobotu 31. května přednost úvodnímu podniku Světového poháru UCI v polském Krakově, kde v těžké konkurenci oba postoupili do semifinále a oba shodně obsadili šestnáctou příčku: Herka v kategorii elite 26, Kolář v kategorii elite 20.

Přesto čtvrtá soutěž domácího seriálu ve Velké Bystřici přilákala 76 jezdců, kteří měli divákům co nabídnout. Šest kontrolních úseků, situovaných zčásti na Zámeckém náměstí a zčásti v přírodním areálu Skalka, absolvovali třikrát. Dopoledne patřilo mládeži, odpoledne bylo určené nejvyšším kategoriím Elite, Junior a Senior. Divácky vděčný byl zejména úsek nad vodou.

V kategori Elite při neúčasti Koláře s Herkou bylo velmi obtížné tipovat vítěze předem, předchozí soutěže ukázaly, že většina elitních jezdců, pokud se vyvarují technických chyb, může stát na stupních vítězů. V Bystřici se to podařilo Václavu Grycovi, dvacetiletému čerstvému maturantu z Blanska. Na druhém místě skončil jeho klubový kolega Martin Kakáč, třetí místo patřilo Vojtěchu Křivovi z AMK Hamry nad Sázavou.

V Juniorech předvedl téměř bezchybnou jízdu Ondřej Šenk, rovněž z Blanska. Jediná chyba ve druhém kole pro něj znamenala pět trestných bodů, které ale stačily na první místo. Druhý Marek Hlávka z Biketrial klubu Znojmo na něj ztrácel čtyři body, trojici na stupních vítězů doplnil Martin Štěpánek z Hamrů.

Seriál domácího mistrovství bude pokračovat za tři týdny v Blansku. Bude to současně poslední nominační soutěž pro letošní mistrovství světa, jehož dva závody se jedou 9. a 16. srpna ve Španělsku a třetí 24. srpna v severočeském Tanvaldu. Česká republika tak tento rok bude hostit rovnou dvě vrcholné mezinárodní soutěže, tou druhou je Mistrovství Evropy ve Znojmě 24. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám