Hlavní obsah

Češi jezdí do letoviska Baška na ostrově Krk již více než sto let

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejpůvabnějších měst na chorvatském ostrově Krk je Baška, ležící v jeho jihovýchodní části na konci údolí zvaného Baška Draga a dnes známého především úrodnými vinicemi. Hlavním zdrojem obživy zdejších obyvatel je ovšem turistický ruch, který zde má zřetelné a nezpochybnitelné české stopy.

Foto: Dana Ehlová

Letovisko Baška na ostrově Krk

Článek

Baška byla do roku 1910 největším městem ostrova a před první světovou válkou zde byli Češi výsadními hosty. Počet hostů jiných národností, pokud sem vůbec zavítali, se dá spočítat na prstech jedné ruky.  

Z českého pohledu je Baška zajímavá působením Klubu českých turistů, který významnou měrou přispěl k zmapování různých stezek a cest pro vycházky už od počátku 20. století - turistické rozcestníky a barevné značení tras v okolí Bašky s označením KCT či KČT zde najdete i dnes. Vydat se s nimi můžete například na několik vrcholů na Krku nebo ke hřbitovu a kostelíku nad Baškou, odkud je nádherný výhled na město.

Do moderní historie tohoto města se zřetelně zapsaly dvě české osobnosti. Tou první byl Emil Geistlich, ředitel jedné pražské tiskárny, který v Bašce vybudoval mořské lázně a „naučil“ Čechy jezdit na jadranské pobřeží. V roce 1911 otevřel Emil Geistlich také hotel Baška, v té době největší ve městě - jeho lůžková kapacita byla třikrát vyšší než kapacita všech dosavadních hotelů v Bašce.

Město si Emila Geistlicha cení dodnes a v malém parčíku kousek od schodů z pláže  mu postavilo malý pomník s jeho bustou. Pojmenovalo po něm i promenádu vedoucí kolem hlavní pláže. Další připomínkou je hřbitov u kostela sv. Jana Křtitele (Sveti Ivan Krstitelj) na kopci nad městem, kde je Emil Geistlich pohřben. Právě odtud je nádherný výhled na město samotné i jeho okolí.

Druhou významnou postavou byla česká lékařka Zdeňka Čermáková, jejíž jméno stále nese místní zdravotní středisko. Do Bašky ji přivedla Geistlichova manželka coby mladou lékařku poskytující zdravotnické služby turistům. Čermákové se zde natolik zalíbilo, že v Bašce již zůstala a vybudovala tu ozdravovnu pro nemocné děti.

I v současnosti je Baška právem vyhledávanou destinací pro nás Čechy. Snad v žádném jiném letovisku či středisku na Krku nepotkáte tolik našinců jako právě tady.

Pro milovníky moře město poskytuje ideální podmínky, vždyť slunce svítí v Bašce více než 2500 hodin v roce. Je zde nejznámější písečná pláž na ostrově dlouhá 1800 metrů, která patří k největším na Jadranu. Od roku 1999 na ní vlaje Evropská Modrá Vlajka, která je udělována Nadací pro vzdělávání okolí v Evropě a symbolizuje dobře zachovalé, bezpečné a příjemné prostředí, čisté moře a pobřeží pláže, dobře udržované s vyvinutým systémem pro správu prostoru. 

Na své si zde přijdou příznivci potápění, stejně jako vodního lyžování nebo windsurfingu. Během dne nabízí Baška vedle skvělé pláže nepřeberné množství dobrých restaurací a klubů v centru města.

Jestliže v tomto roce je tomu sto pět let, co se začal rozvíjet cestovní ruch v této, pro nás velmi snadno dosažitelné, části Evropy, můžeme si být opravdu jisti, že téměř stejně dlouho na ostrov Krk a do Bašky jezdíme my Češi.     

Reklama

Výběr článků

Načítám