Hlavní obsah

Červen plný humoru a hudby

Novinky, Klára Hrušková

Milovníci hudby a zábavy si mohou dlouhé červnové dny zpestřit kulturními akcemi. V rámci Festivalu na Jizeře je na programu slavná komedie Filumena Marturano se Simonou Stašovou a koncert úspěšné kapely Čechomor. Festival Křižanské léto zahájí divadelní hra s názvem O LÁSCE s Karlem Rodenem.

Foto: Klára Hrušková
Článek

Festival na Jizeře zahájí svůj program v neděli 17. června v 19:30 v turnovském letním kině, a to jednou z nejúspěšnějších italských tragikomedií Filumena Marturano, která se proslavila také filmovou adaptací s názvem Manželství po italsku.

Hlavních rolí českého divadelního ztvárnění se velmi povedeně chopili Simona Stašová a Svatopluk Skopal. Ten se v roli bohatého obchodníka Domenica zaplete do vztahu s bývalou prostitutkou, temperamentní Filumenou, která v průběhu jejich mileneckého poměru tajně porodí tři děti. Aby své ratolesti zajistila, touží po svatbě s ním a je ochotna pro to udělat cokoliv. Domenic však její přání nesdílí, a tak Filumena vymýšlí zbraně, kterými svého cíle dosáhnout.

V Českém ráji si také přijdou na své všichni, co mají rádi české, moravské, slezské a slovenské lidové písně. V pátek 22. června od 19:30 zde totiž vystoupí legendární kapela Čechomor, která má právě tuto tradiční hudbu ve svém repertoáru. Skladby, které někteří slýchávali z úst svých babiček či dědečků nebo jsou součástí jejich lidové kultury, dovedly skupinu Čechomor až na vrchol své kariéry. Nás tyto folklorní písně zavedou někam úplně jinam – zpátky k našim kořenům, k přírodě, Bohu a ke krásám naší vlasti. Mezi horami, Chvála Bohu nebo Tady jsme doma (jež mnozí znají z reklamy), to je jen ukázka toho, co bude tématem hudebního večera. Přijďte s kapelou oslavit 30 let působení na hudební scéně.

Na Křižanském létě Vás ve čtvrtek 21.června od 19:30 čeká komedie O lásce z Pražského Studia Dva Divadla. Na scénu se postaví světově známý herec Karel Roden s krásnou Janou Krausovou. Hra plná manželských vtipných dialogů poukazuje na pár středního věku, jež hodnotí svoji společnou cestu životem, která nebyla zrovna procházkou růžovým sadem. Otevřené staré rány, jako jsou manželské krize, nepochopení či nevyřčené touhy, dají rázem celému představení ty správné grády.

Mnoho z diváků se v některých situacích jistě pozná a nejen oni, i všichni ostatní se zaručeně pobaví. Navíc je to jedinečná příležitost hru shlédnout, jelikož na domácí scéně Studia DVA divadla se již nehraje.

Minulé ročníky obou festivalů byly velmi úspěšné a jinak tomu nejspíš nebude ani letos.

Nejen v červnu pořadatelé obou festivalů připravili jedinečný program. Také v následujících měsících čekají všechny návštěvníky nezapomenutelné kulturní zážitky. Těšit se mohou např. na one man show Caveman a na zpěváka Michala Hrůzu na Festivalu na Jizeře nebo na houslistu Pavla Šporcla, zpěváky Michala Prokopa, Františka Nedvěda nebo Věru Martinovou a na divadelní představení Vězeň na Druhé Avenue, novinku se Simonou Stašovou v hlavní roli, a v září pak na skvělou komedii s Ondřejem Vetchým a Vandou Hybnerovou s názvem Prachy!!! na festivalu Křižanské léto.

Více informací www.festivalnajizere.cz a na www.krizanskeleto.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám