Hlavní obsah

Čerti řádili i v Malé Bělé

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako v každé správné vesnici nemohla chybět ani v Malé Bělé mikulášská nadílka. Ta se konala již v sobotu 4. prosince, protože v neděli pak museli čerti s Mikulášem a andělem na obchůzku po staveních.

Foto: Monika Čapková

Stromeček po staročesku

Článek

Již v pátek ozdobily děti z folklórního souboru Kominíček ve své zkušebně na Malé Bělé po staročesku stromeček, který měl přivítat spolu s adventním věncem všechny děti, jejich rodiče, ale i babičky a dědečky právě v sobotu na mikulášském posezení.

Na stolech voněly perníčky, hořely svíčky a pouštěly se lodičky ze skořápek ořechů. Ke kávě a čaji se podávaly chutné zákusky. Úvod obstaraly děti z Kominíčku malou kulturní vložkou skládající se především z básniček o zimě a vánočních koled.

Jako překvapení se pak při básničce o sněhulákovi jeden takový objevil a potěšil všechny přítomné. Děti si s ním poté zatancovaly na svižné vánoční písničky v podání bakovské kapely Bráchové.

Po setmění přišla chvíle pro čerty. Vtrhli na sál a brek malých capartů nebral konce. Ještě že hned v závěsu za nimi přišel rozvážným krokem Mikuláš a usměvavý anděl. Ti se snažili děti utišit a zároveň je nalákat na balíček s dobrotami.

Větší děti přednesly básničky a ti malí se pak jen udiveně rozhlíželi po všech těch podivných postavách. Radost z dárků však měli všichni bez rozdílu věku. Příjemný podvečer pro obyvatele Malé Bělé připravil místní osadní výbor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám