Hlavní obsah

Čerti a čertice ze Starohradských pohádek ožijí o adventu na Starých Hradech

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad a zámek Staré Hrady v Českém ráji nabízí více prohlídkových okruhů. Většina z nich je věnována především dětem, i když laskavou pohádku a humor ocení i dospělí. V pohádkových okruzích ožívají pohádkové bytosti ze Starohradských pohádek čaroděje Archibalda I.

Foto: Staré Hrady
Článek

Hrad a zámek Staré Hrady leží v Českém ráji, jižně od Jičína hned vedle městečka Libáň. První písemná zmínka je z roku 1340 v závěti Arnošta ze Staré, kdy je odkazována tvrz s dalším majetkem jeho manželce Adličce.

K původně gotickému hradu byl později přistavěn renesanční zámek s rozsáhlým podzámčím s dochovanými renesančními figurálními sgrafity.

Poslední rekonstrukcí prošel zámek roku 2007, kdy ho koupili manželé Rudolf a Petra Sukovi, kteří hledali nové prostory pro expozici sbírek předmětů a mobiliáře z doby císaře Františka Josefa I.

Zámek je po dokončení oprav v roce 2008 otevřen pro veřejnost celoročně. V současnosti je na zámku několik prohlídkových okruhů. Většina z nich je věnována především dětem, i když laskavou pohádku a humor ocení i dospělí. V pohádkových okruzích ožívají pohádkové bytosti ze Starohradských pohádek čaroděje Archibalda I.

Již čtyři díly Starohradských pohádek nejvyššího pohádkového čaroděje Archibalda I. představují po 7 z jeho celkem 77 starohradských pohádek a příběhů o obyvatelích Zámeckého pohádkového sklepení a Hradní pohádkové půdy.

Dozvíte se v nich, jak nejvyšší pohádkový čaroděj Archibald I. na hrad a zámek Staré Hrady přišel, jak porodní babice Dračice Skořápnice zachránila dračí královské vejce, kdo ukradl vánoční stromeček, co všechny vyvedli Valihrubci, jak velitelé hradní stráže Lampión a Bombardón na Hradní pohádkovou půdu přivedli čmeláčí víly a jak dopadl Velký rytířský turnaj o ruku princezny Peklindy. Přečtete si pohádku o čarodějnici Turbíně a Obřích smaragdových dracích a mnoho dalšího.

Čerti a čertice z uvedených pohádek ožijí o adventním víkendu 30. listopadu a 1. prosince a také o následujícím víkendu 7. a 8. prosince od 10 do 17 hodin.

"Na nádvoří Starých Hradů čekají na malé i velké návštěvníky čerti a čertice ze Starohradských pohádek - v Čertovské kovárně čertenice Petronela (napůl čertice a čarodějnice) a čertovský šlechtic, sama černá pekelná eminence Belzefér fon Čmoud. S příchozími člobrdíky budou hrát pekelně čertovské hry - Čerte, nezlob se, Čertovské pexeso, čertovské kostky atd. Zalistují v Knize hříchů, kde jsou pečlivě zaznamenány všechny hříchy každého člobríka. Odměnou budou pro malé návštěvníky pekelně dobré bonbóny a pro velké návštěvníky pekelně dobrá čertovská medovinka. Kromě toho si mohou návštěvníci prohlédnout dvě prohlídkové trasy - Dračí čarodějné pohádkové prohlídky Hradu a zámku s Dračí královskou komnatou a Zámeckého pohádkového sklepení s letošní novinkou Obřími smaragdovými draky," pozvala na Staré Hrady majitelka a spisovatelka Petra Suková.

Reklama

Výběr článků

Načítám