Hlavní obsah

Černobylská jaderná katastrofa, zkáza, která měla zůstat utajena

Novinky, Vratislav Konečný

Televizní seriál Černobyl oživil po létech polozapomenutí obrovskou jadernou katastrofu, kterou se tehdejší sovětské partajní orgány snažily nejprve zcela ututlat, poté bagatelizovat. Katastrofa z roku 1986 zasáhla radiací obrovskou část světa, mrak z vybuchlého bloku se šířil nekontrolovatelně.

Foto: Jota
Článek

Serhii Plokhy bez bulvarizování, uspěchaných soudů nebo jednostranných závěrů předkládá knihu Černobyl - historie jaderné katastrofy o jednom z největších průšvihů novodobých lidských dějin. Je to vzrušující, a zároveň velmi varující čtení.

Krátce po výbuchu i naše stranické orgány vydaly prohlášení, že se toho moc nestalo a že na nás útočí lživá propaganda prohnilého Západu. Dokumentární záběry opravdových hrdinů, hasičů, techniků, vojáků i dalších lidí vypovídají o hrdinství i zoufalství.

Anotace redakce:

Hrubý nástin vystihuje, co se v dubnu 1986 odehrálo v Černobylské jaderné elektrárně. Plokhy seznamuje s genezí sovětského jaderného výzkumu, konstrukcí dvou hlavních typů reaktorů užívaných v SSSR, s jejich přednostmi i chybami. Nastiňuje i výstavbu jaderné elektrárny u Černobylu, spojenou s problémy i proslulou sovětskou fušeřinou.

Hlavní část knihy je zaměřena na události, které vedly k explozi reaktoru č. 4. Kniha ilustruje zmatek technického personálu elektrárny, který nebyl schopen zjistit, co se vlastně stalo, i velmi nepružnou reakci ze strany místních i celostátních orgánů. Popsáno je úsilí hasičů o zvládnutí požáru na vybuchlém bloku 4 i jejich v mnoha případech tragické osudy.

Autor odhaluje nedostatky sovětského způsobu zvládání této události, snahu sovětských úřadů všech úrovní o zatajení černobylské exploze, a to nejen před zahraničím, ale především před vlastními občany. Kniha dokládá, že tato snaha o utajování je nakonec korunována nezamýšleným a pro SSSR v podstatě fatálními vývojem v radioaktivitou postižených republikách.

Vydala Jota Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám