Hlavní obsah

Černívsko je cílem turistů se zájmem o historii i vyznavačů šamanismu a tantry

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenápadná ves Černívsko nedaleko Blatné nabízí turistům volně přístupnou zříceninu hradu Křikava nad malebnou vodní plochou, snadno dostupnou i fyzicky měně zdatným návštěvníkům. Vyznavače alternativního života jistě zaujme areál vodního mlýna pod ní, kde sídlí meditační centrum.

Foto: Petr Hejna

pohled ke kostelu od hradu

Článek

Na ostrohu nad protáhlým Černívským rybníkem stával malý jednodílný hrad, od severovýchodu chráněný příkopem vysekaným do skály. První písemná zmínka o hradu Křikava pochází z roku 1357, kdy byl společným majetkem bratří Huga, Kolomana, Buzka a Přibysla z Dornštejna (Dorštejn, podle Augusta Sedláčka, by mohlo být německé pojmenování hradu, jelikož v listinných dokumentech je jednou uváděn přídomek z Křikavy, jindy z Dorštejna).

Dalšími známými majiteli, doloženými k roku 1399 byli Přibek a Jindřich, jak jinak, než z Křikavy. Dobešík z Boru hrad později dobyl a podle zvyku vyplenil a pravděpodobně za časů husitského válečného kvasu pak byl hrad pobořen a zbyly z něj dnes jen volně přístupné rozvaliny. 

Dostaneme se k nim velmi snadno z obce od původně gotického kostela ze 14. století Nejsvětější Trojice, barokně upraveného roku 1722. Vede od něj značená turistická cesta (barvy zelené v délce pouhých sto metrů) po hrázi rybníka, na jejímž konci stačí krátce podle intuice vystoupat na ostroh se zbytky hradu. Rybník byl samozřejmě přirozenou ochranou sídla hradních pánů.

Pod vedením mezinárodně zkušeného Johna Hawkena byl zrekonstruován, dnes již pro původní účel nefunkční, zmíněný vodní mlýn na centrum transformace k účelům poskytování služeb pro hledače nových cest. Ať již to je zjednodušeně se sexuálním životem obecně veřejností spojovaná tantra (původem indická duchovní cesta), či šamanské rituály a další obdobné spirituální techniky.

Je tedy na každém, jakou cestu a cíl při toulkách okolím Blatné zvolí, poblíž je možno vyrazit i za dalšími přírodními i historickými zajímavostmi, jako je rozsáhlejší hladina rybníka Chobot, zhruba 400 let starý tzv. Ženatý dub u odbočky na Újezd u Skaličan, studánka u Vahlovic, kostel Sv. Jana Křtitele v Paštikách, či obhlédnout tvrz v nedalekých Uzeničkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám