Hlavní obsah

Černá v Pošumaví žije sportem i po sezóně

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulém víkendu se konaly v kempu Jestřábí kiteboardingové závody. Počasí účastníkům závodu přálo, vítr dosáhl průměru rychlosti 9 m/s, v nárazech dokonce až 15 m/s a o parádní kousky na vodě nebyla nouze. Tento víkend kemp ožije velkou Lipenskou jízdou, kdy se představí lodní třídy RS 700 a RS Feva.

Foto: Adéla Černá

Závodníci si Kiteboarding Challenge vol.2 doslova užívali. Na snímku Petr Beneš (vpravo) a "Šedys".

Článek

Kiteboardisté si libovali

Sobota uplynulého víkendu byla zahřívací. Vítr nepřinesl ideální podmínky, aby se mohly uskutečnit první rozjížďky, a tak závodníci vynesli do vzduchu větší draky. 

Předpověď na neděli vyšla na sto procent. Vítr dosahoval průměrné rychlosti 9 m/s a umožnil závodníkům užít si trať a také taktizovat. Soutěž byla napínavá, protože až do konce poslední rozjížďky se nedalo s jistotou říci, kdo bude nakonec vítězem letošní Kiteboarding Challenge vol.2.

Závod byl vyčerpávající

Vzhledem k tomu, že to byl klasický okruhový závod, musel každý účastník v rámci rozjížďky absolvovat celou trať. Podmínky byly ideální. Vítr a vlny daly závodníkům zabrat a některé souboje na bójích byly velice těsné.

„Trať byla jasně daná, ale chvílemi jsem měl pocit, že si se mnou vítr doslova pohrává. Přiznám se, že při poslední rozjížďce jsem si i trochu zabojoval s vlnami“, komentoval náročnost závodu německý kiter Helmut Scheismussen, který je stálicí kiteboardingových závodů pořádaných v kempu Jestřábí.

Jak takový závod probíhá?

Trať byla postavena podle mezinárodních standardů a splňovala ty nejpřísnější nároky na jezdce. Konstrukce tratě byla založena na principu UP and DOWN, kdy start a otočná bójka jsou vůči sobě v přímce proti větru. Tím se prověří schopnosti kitera ve všech možných kurzech jízdy vůči větru. Počínaje taktikou jízdy proti větru a konče dynamickou jízdou na zadoboční vítr, kdy hrozí riziko pádu ve vysoké rychlosti.

Na bronzové pozici v tomto náročném závodě skončil Radek Hrdina s drakem Flysurfer Boost - 15m, stříbro si odnesl Petr Beneš Airush Razor Team - 11m  a velmi těsně uhájil zlato Filip Ševčík s Ozone Chrono 2 - 15m.

Organizátoři byli spokojení

Zázemí pro takový podnik bylo ideální, počasí se povedlo a sešla se opravdu kvalitní skupina sportovců. „Tentokrát je třeba vyzdvihnout i perfektní práci záchranného týmu, jelikož podmínky byly opravdu náročné,  několik závodníků v průběhu tréninkových rozjížděk využilo vynikající support záchranného člunu“, řekl k závodu Martin Lafek, hlavní organizátor celého mýtinku.

Na vodě se budou prohánět „Sedmistovky a Fevaři“

I následující víkend bude mít rozhodně co nabídnout. V kempu Jestřábí se uskuteční další ročník Lipenské jízdy, kdy se vzájemně utkají závodníci lodních tříd RS 700 a RS Feva. Mezi závodníky se objeví i jeden z předních českých jachtařů David Křížek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám