Hlavní obsah

Cenu MHF F. L. Věka za mimořádný přínos regionu v oblasti kultury převezme Vlastimil Železník

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože do startu letošního ročníku Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka zbývá ještě jeden měsíc, je už známa osobnost, která obdrží za mimořádný přínos regionu v oblasti kultury Cenu MHF F. L. Věka 2014.

Foto: Město Dobruška (archiv)

Vlastimil Železník (uprostřed), významný dobrušský rodák, trumpetista, pedagog a skladatel obdrží Cenu MHF F.L.Věka.

Článek

Posláním projektu je totiž nejen představení vynikajících umělců a hudebních těles, ale také ocenění osobností, které se svým celoživotním dílem nebo mimořádným uměleckým počinem zasloužily o kulturu regionu.

Cena MHF F. L. Věka může být udělena i významným osobnostem ze světa kultury, které pocházejí z východočeského regionu. Ocenění je udělováno každý rok na některém z koncertů festivalu a o udělení rozhoduje festivalový výbor, nominace může zasílat i široká veřejnost.

Po hudebním skladateli Luboši Slukovi, varhanním virtuózovi Doc. Václavu Rabasovi a předsedovi kruhu přátel hudby Opočenská beseda Ivo Kašparovi se čtvrtou oceněnou osobností stane významný dobrušský rodák, trumpetista, pedagog a skladatel Vlastimil Železník.  

Vlastimil Železník navštěvoval od roku 1936 hudební školu Jaroslava Šenkýře v Dobrušce (klavír a housle). V roce 1947 sestavil svůj první taneční orchestr a v roce 1962 spoluzaložil Divadlo hudby.  

Přestože se u Vlastimila Železníka začala v roce 1962 projevovat vrozená oční vada, která mu postupně bránila číst noty, hrál na trubku zpaměti. Dokonce nastoupil na slepeckou Konzervatoř Jana Deyla v Praze (trubka, housle, klavír), jeho maturitní koncert se konal na Žofíně spolu se Symfonickým orchestrem AUS Víta Nejedlého, který řídil Jiří Bělohlávek, dnešní šéfdirigent České filharmonie. Svého rodáka přijel tehdy do Prahy podpořit plný autobus přátel z Dobrušky.  

Vlastimil Železník pedagogicky působil v Lidové škole umění v Dobrušce, jeho etudy pro trubku a lesní roh vydal tiskem Svaz hudebníků v Praze. Ve slepeckém písmu vyšly jeho fanfáry pro čtyři trubky. Účinkoval na stovkách koncertů včetně turné po Švédsku. V roce 1985 založil Dobrušské žesťové sdružení a stal se jeho vedoucím. Ve svém archivu nashromáždil spoustu materiálů, například o skladateli Augustinu Šenkýřovi. Jako pedagog vychoval přes 130 žáků z toho 100 hráčů na trubku a lesní roh.    

Připomeňme si, že čtvrtý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka začíná mimořádným koncertem v sobotu 13. září v kostele svaté Máří Magdalény, kde vystoupí vynikající soubor CZECH BRASS a Cécile Boiffin (tympány).

Slavnostní zahájení proběhne již tradičně v kostele sv. Václava v Dobrušce, tentokrát se tak stane 28. září. Díla Bacha, Bibera, Zelenky a dalších velikánů zazní v podání špičkových umělců Gabriely Demeterové (housle) a Pavla Černého (varhany).   

Reklama

Výběr článků

Načítám