Hlavní obsah

Cenu EVVO získala na zlínské krajské konferenci Marie Petrů

Novinky, Michaela Mitáčková

Třináctý ročník Krajské konference o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji hostil v minulých dnech 14|15 BAŤŮV INSTITUT ve Zlíně. Tématem letošního ročníku byla místní a globální spolupráce v environmentální výchově a vzdělávání – příklady na cestě k udržitelnosti.

Foto: archiv Líska - o.s. pro EVVO ve Zlínském kraji

Radní Petr Navrátil, oceněná Marie Petrů a Miroslava Kovaříková.

Článek

Během konference byly předány také výroční Ceny EVVO. Ocenění za celoživotní přínos v oblasti EVVO získala Marie Petrů, ředitelka Vzdělávacího a informačního střediska Bílé Karpaty, o. p. s.

Do XIV. ročníku Ceny EVVO – ceny za přínos k rozvoji environmentálního vzdělávaní, výchovy a osvěty ve Zlínském kraji za rok 2014 přišlo 31 nominací. Ocenění bylo uděleno v deseti kategoriích, celkem komise udělila 13 ocenění.

V kategorii ředitel školy, školského zařízení a manažer neziskové organizace byla oceněna Hana Crhová z Mateřské školy z Vidče. Nejlepším koordinátorem, pedagogem a lektorem se stala Lenka Pavelčíková z DDM Šikula, Přírodovědného centra Trna v Uherském Hradišti.

V této kategorii ale komise udělila i další ocenění. Cenu si zasloužil rovněž Radoslav Filipovič ze ZŠ Slavičín-Vlára, Dana Hozová ze ZŠ Hulín na Kroměřížsku a Kateřina Mrnůštíková za ilustrace, které provázejí Lísku od samého začátku. Mezi pracovníky a dobrovolníky neziskových organizací ocenila porota Michaelu Mitáčkovou ze Zlína, dlouholetou spolupracovnici a členku Lísky a dalších neziskových organizací ve Zlínském kraji.

V kategorii komunální politik nebo pracovník veřejné správy si cenu zasloužila za svoji práci Pavlína Nováková z Krajského úřadu Zlínského kraje. „V kategorii Žák základní či střední školy, student jsme ocenění udělili studentu Střední lesnické školy v Hranicích Dominiku Bělíčkovi, který se v době studia na sychrovské základní škole pravidelně a aktivně účastnil badatelských úkolů, konference ŽA-BA-KO nebo se zapojoval do nejrůznějších projektů. Nakonec se rozhodl studovat na lesnické škole, což dokazuje jeho kladný vztah k přírodě,“ řekla předsedkyně Lísky Iva Koutná.

Za vítězného podnikatele byla označena společnost eSports.cz, pobočka Vsetín – Michal Berg, která pravidelně podporuje vzdělávací a osvětové kampaně škol a neziskových organizací. Za nejlepší školu či neziskovou organizaci bylo označeno občanské sdružení Skřítek z Holešova. Nejlepší projekt představila Mateřská škola v Uherském Brodě, která během roku realizovala Zahradu k odemknutí.

„Jedná se o první „městskou“ přírodní zahradu na Uherskobrodsku. Splňuje veškeré požadavky na rozvíjení a podporu k získávání nových vědomostí, dovedností, návyků i postojů dětí k ochraně a vztahu k přírodě i k sobě samotným,“ dodala Iva Koutná.

V poslední kategorii – Objev v oblasti EVVO si ocenění odnesla Veronika Stočková z Lísky, která vtiskla řád a systém do přípravy vzdělávacích programů pro školy i osvětových kampaní.

Součástí konference byla také prezentace a nabídky škol, středisek ekologické výchovy, ekocenter a dalších subjektů. Připraveny byly dva bloky dílen. Programu konference se zúčastnilo téměř 150 lidí. Během dne zaznělo mnoho zajímavých příspěvků, referátů a příkladů z praxe. Přednášející pohovořili mimo jiné o nejrůznějších osvětových kampaních nebo zajímavých vzdělávacích programech. Všechny referáty jsou k dispozici na webu Lísky.

Reklama

Výběr článků

Načítám