Hlavní obsah

Centrum Seňorina zve na kurz Montessori principy v péči o seniory

Novinky, Pavel Kašpar

Ve čtvrtek 26. dubna pořádá pražské Centrum Seňorina od 9:00 do 16:00 hodin akreditovaný kurz pro rodinné a profesionální pečující s názvem Principy Montessori v péči o seniory.

Foto: Barbora Vajsejtlová

Centrum Seňorina pomáhá v péči o seniory

Článek

Principy Montessori jsou nejčastěji spojovány s oborem dětské pedagogiky, ze kterého také pocházejí. Jedná se o alternativní vzdělávací program, který se zaměřuje především na podporu dítěte při rozvíjení vlastních poznatků a dovedností.

V tomto přístupu není učitelova role aktivní, jako tomu je v běžných školách, vyučující spíše navádí a usměrňuje. Dítě má být co nejméně závislé na ostatních. Umí objektivně zhodnotit samo sebe, a tak zastávat smysluplné místo v komunitě, být jí prospěšným a zajistit si příznivou budoucnost.

Montessori principy v péči o seniory

Tyto samé postupy lze efektivně uplatnit i v péči o seniory, obzvlášť u pacientů s demencí. Uplatněním Montessori postupů je možné kognitivní (poznávací) a motorické funkce postiženého nejen udržet na stávající úrovni, ale dokonce je i vylepšit. Přistup Montessori lze shrnout do výstižného hesla: „Pomoz mi, abych to zvládl sám.“

Kurz v Centru Seňorina bude vycházet z příručky pro rodinné i profesionální pečovatele, Montessori principy v péči o seniory, zpracované Kateřinou Pinkasovou. Kurz přinese pečujícím užitečné informace a praktické rady. Zazní správné a efektivní způsoby komunikace s člověkem postiženým demencí, co a jakým způsobem mu sdělovat.

Dále se posluchači dozví, jak správně připravit prostředí seniorům, tak, aby mohli individuálně rozvíjet vlastní dovednosti, samostatnost, sebedůvěru a schopnost spolupráce. Velký důraz je kladen na individualitu seniora a jeho schopnosti. Na kurzu se dozvíte, jak správně vybrat aktivity pro seniora a jak ověřit, zda jsou vhodné a efektivní.

Kurz je určen jak profesionálním pečujícím, tak všem, kdo chtějí rozšířit své znalosti a dovednosti v péči o seniory směrem k hledání potenciálu kvality života navzdory stáří, demenci či jinému omezení. Účastníci obdrží osvědčení o absolvování akreditovaného kurzu.

Centrum Seňorina

Centrum Seňorina funguje jako středisko podpory pro klienty s kognitivními poruchami mozku, pro klienty se sníženou soběstačností z důvodu neurodegenerativních onemocnění mozku, například s Alzheimerovou chorobou nebo jinými typy demence v raném stádiu nemoci.

Centrum Seňorina funguje jako středisko registrované odlehčovací sociální služby pro všechny formy. Formu pobytovou (až na 3 měsíce), ambulantní, kdy ráno klienta přivede rodina a večer si ho zase vyzvedne, a formu terénní, což je služba poskytovaná v domácnosti klienta. Pro pečující poskytuje poradenskou péči, vzdělávání a osvětu v oblasti mentálního zdraví.

Kurz se koná v Centru Seňorina, Na Poříčí 1933/36, Praha 1. Cena vstupenky je 1150 Kč (950 Kč za osobu pro 3 osoby ze stejné organizace, rodiny). Z kapacitních důvodů je nutné se na akci předem registrovat. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám