Hlavní obsah

Centrum Ostravy oživí festival Mezidomí

Novinky, Michaela Kubicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Mezidomí v Ostravě by rád inspiroval obyvatele města a dal jim možnost zamyslet se nad tím, jakým způsobem ve městě tráví svůj čas. Po dobu konání festivalu tak bude přímo na Masarykově náměstí stát třicet metrů dlouhý stůl z palet, který se stane multifunkční platformou pro různé aktivity.

Foto: archiv: Mezidomí

Mezidomí na Masarykově náměstí

Článek

Návštěvníci se mohou těšit nejen na zahajovací hostinu, ale i projekce filmů, workshopy, speciální vydání PechaKucha Night Ostrava nebo debatu obyvatel města s urbanisty, studenty architektury a zastupiteli.

Festival bude zahájen happeningem ve formě městské hostiny na třicet metrů dlouhém stole, který bude umístěn přímo na Masarykově náměstí a bude vyzývat ke společné debatě o veřejném prostoru města i k nezávazné konverzaci mezi těmi, kteří jen půjdou kolem a přisednou si. Plochu stolu bude překrývat ubrus s vytištěnými fotografiemi problémových míst ostravského veřejného prostoru, na který budou lidé moci psát své připomínky a podněty ke zlepšení.

Pozváním k hostině chtějí organizátoři festivalu symbolicky vyzvat obyvatele města k debatě o veřejném prostoru, problémech a potenciálu ostravských městských prostranství. "Když se mě při dojednávání záboru Masarykova náměstí, jinak velmi vstřícná, úřednice za přepážkou zeptala, co že to vlastně je ten veřejný prostor, pouze mě to utvrdilo v přesvědčení, že náš festival smysl má a Ostrava jej potřebuje," uvedla koordinátorka projektu Iveta Černá a dodala: "Věříme, že prostor vně zastavěných parcel je pro město a jeho obyvatele stejně důležitý jako ten uvnitř jednotlivých budov."

V rámci celorepublikového projektu Kontejnery k světu doplní festivalovou scénu také dva kontejnery, které nabídnou Ostravanům propojení s partnerskými festivaly v Plzni, Praze a Brně. Díky interaktivnímu přenosu budou moci lidé v Ostravě sledovat dění ve městech zapojených do projektu nebo si popovídat se známými, kteří jsou právě na druhém konci republiky. V dalším kontejneru pak na jeden týden vznikne kavárna a dočasná galerie, ve které umělci dostanou prostor pro vyjádření k tématu estetiky veřejného prostoru.

Součástí festivalu budou také workshopy Jak (po)užít své město, ve kterých se představí aktivity a projekty, které netradičním způsobem reagují na veřejný prostor. O guerilla knittingu, parkouru, bike trialu nebo městském zahradničení se tak lidé budou moci nejen něco dozvědět, ale také si všechny aktivity vyzkoušet.

Festival se bude konat od 29. května do 5. června. Více informací naleznete na oficiálních stránkách festivalu www.mezidomi.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám