Hlavní obsah

Centrální operační sály Vítkovické nemocnice zvládly za rok 3400 operací

Novinky, Lucie Drahošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před rokem, v březnu 2016, otevřela Vítkovická nemocnice slavnostně pětici nových operačních sálů. Teď slaví pomyslné první narozeniny a za první rok provozu toho mají na svém kontě opravdu dost - přes 3000 zákroků chirurgických a přes 400 gynekologických.

Foto: Lucie Drahošová

Operační sály Vítkovické nemocncie

Článek

Centrální operační sále Vítkovické nemocnice přitom vynikají nejen technologiemi a inženýrským zázemím, ale také mimořádně erudovaným personálem, který zde provádí stovky operací každý měsíc. Pacienti pak kromě moderního vybavení oceňují i příjemné prostředí a kratší čekací dobu.

„Modernizace a navýšení kapacity sálů umožnilo snížit čekací dobu na operační zákroky, která se v současnosti pohybuje od objednání do provedení zákroku, včetně nutných předoperačních vyšetření, v řádu několika týdnů,“ informovala vrchní sestra Centrálních operačních sálů Bc. Nina Hrtanová. Před otevřením nových sálů přitom byla čekací doba na operace často i trojnásobná.

Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly téměř 80 miliónů korun, přičemž 55 miliónů korun tvořily náklady na samotnou stavbu a dalších 22 miliónů vydala nemocnice na pořízení nových technologií, jako například LCD obrazovky, LED operační světla třetí generace, rentgenový pojízdný přístroj s digitalizovanou deskou či motorizované operační stoly. Celá modernizace přitom byla financována z vlastních zdrojů nemocnice.

Kromě modernějších metod léčby a příjemnějšího prostředí navíc nové operační sály umožnily realizovat v nemocnici i nové, dříve nenabízené zákroky. Příkladem jsou třeba ortopedické výkony, a to v režimu takzvané jednodenní chirurgie.

„Za poslední čtvrtletí loňského roku tým zkušených ortopedů provedl 65 artroskopií kolen a operací zánětlivých a degenerativních změn na končetinách, což byl meziroční nárůst o 400 procent,” sdělila vrchní sestra. 

A podobných změn se dočkala i cévní operativa. „Díky rentgenovému pojízdnému přístroji s digitalizovaným obrazem jsme mohli například v cévní operativě rozšířit spektrum prováděných výkonů a objektivizovat tak stav tepen a výsledek revaskularizace (obnovení cévního zásobení) bezprostředně ještě během dané operace,“ uvedl primář chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Miloslav Mazur, Ph.D., MBA.

S novinkami přitom na Centrálních operačních sálech nekončí. Od letošního roku zdejší zdravotníci nově provádějí i artroskopické výkony ramenních, hlezenních, zápěstních a loketních kloubů a během letoška by chtěli spektrum péče ještě dále rozšiřovat.

„Do konce roku 2017 si nemocnice klade za cíl poskytnout pacientům celé spektrum ortopedické operativy, včetně osteotomií dlouhých kostí končetin a umělých náhrad kloubů (mimo endoprotéz velkých kloubů), a kompletního spektra artroskopických rekonstrukčních výkonů,“ dodala Bc. Nina Hrtanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám