Hlavní obsah

Cena Festivalu F. L. Věka za mimořádný přínos regionu v oblasti kultury je ve správných rukách

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 15. září byla krátce po 17. hodině udělena v kostele sv. Václava v Dobrušce již podeváté Cena festivalu F. L. Věka za mimořádný počin v oblasti kultury v regionu. Letos poprvé ji převzala dvojice osobností - Irena a Jaroslav Rybáčkovi.

Foto: Honza Ježdík

Irena a Jaroslav Rybáčkovi z Novoměstské filharmonie, laureáti Ceny Festivalu F. L. Věka.

Článek

Irena a Jaroslav Rybáčkovi převzali festivalovou cenu z rukou náměstkyně hejtmana Královehradeckého kraje Martiny Berdychové, starosty města Dobrušky Petra Lžíčaře a uměleckého ředitele Festivalu F. L. Věka Pavla Svobody na slavnostním zahájení IX. ročníku, na němž vystoupila Komorní filharmonie Pardubice s klavíristou Lukášem Klánským v roli dirigenta a vynikající houslista Jan Mráček.

Martina Berdychová ocenila Festival F. L. Věka, který si získal pevnou pozici v regionu východních Čech, jako takový, a dále řekla: „Jsem opravdu ráda, že Cenu festivalu přebírají lidé, kteří se hudbě věnují celým svým srdcem.“

Starosta Dobrušky Petr Lžíčař kvitoval, že oceněnými jsou právě Irena a Jaroslav Rybáčkovi, neboť koncert Novoměstské filharmonie je již několik let stálou součástí kulturní nabídky ve městě F. L. Věka: „Jedná se o dlouhodobou a krásnou spolupráci a já věřím, že bude pokračovat.“

„Dobruško, děkujeme! Cena je pro nás povzbuzením do dalších let,“ pronesli Irena a Jaroslav Rybáčkovi, kteří více než dvacet let učí na ZUŠ B. Smetany v Novém Městě nad Metují hře na housle, violu, violoncello, komorní a orchestrální hru. V hudební škole také vedou smyčcový orchestr Archi con Brio, jenž získal 1. místo v celostátním kole soutěže ZUŠ a Mimořádné ocenění České filharmonie.

Od roku 1998 jsou hybnou silou Novoměstské filharmonie Městského klubu Nové Město nad Metují, v níž působí jako manažeři, dramaturgové, umělecká vedoucí a dirigent.

Nofi patří mezi špičková amatérská tělesa svého druhu. V posledních letech se orchestr úspěšně zúčastnil několika prestižních zahraničních soutěžních přehlídek i festivalů, na kterých získal řadu prvních cen, včetně titulů absolutních laureátů soutěží a podnikl koncertní turné po Itálii, Belgii, Španělsku, Lotyšsku, Chorvatsku, Slovensku, Rakousku, Maďarsku a Francii. Orchestr nahrál také dvě CD – Tance a Filmové melodie. Mimo to spolupracuje s významnými sólisty, např. na jaře 2019 doprovázela Nofi proslulého klavírního virtuosa Lukáše Vondráčka.

Dodejme, že posláním Festivalu F. L. Věka je upozornit na osobnosti, které se svým celoživotním dílem nebo mimořádným uměleckým počinem zasloužily o kulturu regionu, a to se opravdu daří.

Irena a Jaroslav Rybáčkovi tato kritéria naplňují. Zařadili se tak například po bok skladatele Luboše Sluky, doc. Václava Rabase, klavíristy Jaroslava Šarouna nebo dlouholetého ředitele ZUŠ Rychnov nad Kněžnou Pavla Kováříčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám