Hlavní obsah

Celoživotní lásku k hudbě získáváme už v útlém dětství

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudba je pro nás zdrojem radosti, krásy, prostorem pro sebevyjádření a učí nás i lépe porozumět ostatním. Tak zní motto ZUŠ Slovácko z Uherského Hradiště, školy, která působí v devíti městech a obcích regionu. Šest žáků hudebního oboru se letos probojovalo v soutěži vypisované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR do celostátního kola.

Foto: Archiv ZUŠ Slovácko

Viktorie Pipalová, ZUŠ Slovácko

Článek

V soutěžích základních uměleckých škol, které vypisuje ministerstvo školství, bude šest žáků ze ZUŠ Slovácko reprezentovat Zlínský kraj v celostátním kole. Letos se soutěží ve hře na klavír, smyčcové nástroje, kytaru a soutěž je vypsaná i pro výtvarný obor.

„Máme velkou radost z každého úspěchu našich žáků, a to že se jich dokonce šest probojovalo až do celostátního kola, považujeme za naprosto výjimečné vzhledem k tomu, že jsme menší škola ve srovnání s jinými školami Zlínského kraje i proto, že postupových míst opravdu není mnoho,“ uvedl ředitel ZUŠ Slovácko David Hrubý.

Mladý kytarista Matyáš Mraček ze třídy Michala Hrubého se dokonce stal absolutním vítězem celé krajské soutěže napříč všemi věkovými kategoriemi a bude Zlínský kraj reprezentovat v závěrečném celostátním kole stejně jako jeho spolužáci Johan Šišák a kytarové duo Leona Fibichrová a Matěj Luběna, kteří ve svých kategoriích také zvítězili, 3. cenu si odnesl David Šišák.

Do celostátního kola se jako vítězové svých kategorií probojovali i Viktorie Pipalová a David Pipal z houslové třídy Kristiny Hrubé Czajkowské. I další žáci ZUŠ Slovácko získali v krajské soutěži přední ocenění. Žáci Davida Hrubého, violoncellista Albert Beatus Zelnitius získal v kraji 1. cenu a Vendula Habartová 2. cenu. Ve hře na klavír porota udělila 3. místo Adéle Fišerové a 2. místo Zuzaně Presové, jejichž pedagožkou je Pavla Marková a ze třídy Kláry Varsamisové se jako 2. v krajském kole umístila Eva Bodnar.

„Soutěže ZUŠ jsou pro děti určitě skvělou motivací. Hra na jakýkoliv nástroj vyžaduje práci a úsilí, při přípravě na soutěž je potřeba zabrat ještě víc než obvykle a získaná ocenění jsou pro děti nejen odměnou, ale také důkazem, že jejich úsilí má opravdu smysl,“ podotýká David Hrubý.

„Zároveň je to i vytrvalostní maraton pro pedagogy. Je to nelehký úkol dobře rozvrhnout síly a načasovat přípravu na jednotlivá soutěžní kola, vyžaduje to od nich mnoho času nad rámec jejich běžných pracovních povinností a já si moc cením, že jsou ochotni tento čas navíc dětem věnovat a nakonec jejich výsledky mluví samy za sebe,“ dodal.

Celostátní kola proběhnou během května a završí celoroční práci dětí i pedagogů.

Reklama

Výběr článků

Načítám