Hlavní obsah

Celosvětový fenomén kurzů Alfa přichází i do České republiky

Novinky, Mikuláš Zoubek

Po prázdninách se v řadě měst České republiky objevily billboardy propagující kurzy Alfa. Informační kampaň probíhá i v pražských, brněnských, pardubických či plzeňských dopravních prostředcích i jinde.

Foto: Mikuláš Zoubek

Příležitost prozkoumat smysl života

Článek

Historie vzniku kurzů Alfa

Kurz vznikl v Londýně v anglikánské církvi, ale není určen pouze křesťanům. V roce 1992 proběhl kurz poprvé na pěti místech, což odstartovalo rychle rostoucí zájem v Británii a brzy i ve světě.

O pět let později se v mnoha zemích světa konalo už 2500 kurzů. V roce 1998 překročil počet účastníků kurzu jeden milión. Ve 169 státech světa probíhá přes 60 tisíc kurzů. Materiály ke kurzu byly přeloženy do 112 jazyků. Kurz dosud absolvovalo přes 23 miliónů lidí.

Jak probíhá kurz?

Alfa je desetitýdenní kurz založený na diskusních skupinkách. Cílem je přemýšlet  a diskutovat o smyslu života. Kurz je místem, kde není žádná otázka pokládána za nemístnou ani nevhodnou nebo zaujatou. Začíná se večeří nebo občerstvením. Vzniká tak příležitost vzájemně se seznámit. Pak se při promluvě otevře každý týden jedno z témat křesťanské víry. Na promluvu navazuje rozhovor ve skupinkách.

"Neznám žádný jiný kurz, který by obsáhl úvod k základům křesťanské víry tak přístupným způsobem a byl tak relevantní pro dnešního člověka," řekl David Suchet, britský herec, představitel populárního komisaře Poirota, který kurz osobně absolvoval.

Kurz doporučuje i Sir Cliff Richard, britský zpěvák, který na závěr roku 2000 celému světu zazpíval Píseň milénia: "Ať cestuji kamkoli, všude slyším, že kurzy Alfa zprostředkují křesťanskou víru přiměřeným a nenátlakovým způsobem. Když budete mít možnost, můžete je vyzkoušet."

Alfa v České republice

V Česku proběhl první kurz Alfa v roce 1997. Od té doby na něj u nás chodilo téměř 9000 lidí. Letos začnou kurzy v ČR na 200 místech najednou. Taková akce nemá dosud v Čechách obdoby. Všechny kurzy začínají letos ve stejnou dobu, a to ve 4. záříovém týdnu. Informace o místech konání lze najít na adrese www.kurzyalfa.cz. Všechny kurzy jsou zdarma.

Ing. Miloš Poborský, vedoucí České kanceláře kurzů Alfa, ke kurzům řekl: "Kurzy Alfa se staly praktickou platformou mezicírkevní spolupráce. Pořádají je tisíce nadšených dobrovolníků, kteří jednoduše pozvou lidi ze svého okolí na večeři a během diskuse nad tématem večera se podělí o to dobré, co ve svém životě sami našli. V příjemném neformálním prostředí s hosty kurzu diskutujeme o čemkoliv, co je zajímá. Od velkých životních otázek, smyslu života a osobní víře v Boha, až po recept na výbornou buchtu, kterou jsme právě při kávě dojedli."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám