Hlavní obsah

Částkou 700 tisíc korun podpoří Plzeň potřebné občany

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomoci potřebným se Plzeň věnuje systematicky. V letošním roce počítá město ve svém rozpočtu s částkou ve výši zhruba 700 tisíc korun, z níž více než polovina bude věnována na takzvanou potravinovou pomoc.

Foto: Alena Oudová

V letošním roce podporuje město Plzeň sociální služby prostřednictvím svého odboru sociálních služeb celkovou částkou ve výši 40,5 milionu korun.

Článek

Podporu město směřuje osobám bez domova, rodinám s malými dětmi nebo rodinám s dětmi školou povinnými, které jsou ohroženy sociálním vyloučením, ale také cizincům v tíživé životní situaci. Potravinová pomoc patří mezi nejvýznamnější formu podpory potřebným.

„V této oblasti spolupracujeme s plzeňskou neziskovou organizací Naděje. Ta ze svého skladu rozděluje prostřednictvím dalších nasmlouvaných organizací potraviny, jako je mouka, olej, rýže, těstoviny, cukr, brambory, mléko nebo čaj, ale i dětskou výživu rodinám i jednotlivcům na hranici chudoby, respektive tíživé sociální situace spojené s finanční nouzí,” uvedla Alena Hynková, vedoucí odboru sociálních služeb.

Přidělováním potravin pomáhá město již třetím rokem zhruba sto padesáti rodinám.

„Přesná evidence a adresné přidělování zabraňují tomu, aby si potraviny stejní klienti vyzvedávali u více organizací,” upřesnila Hynková s tím, že na síť spolupracujících společností město spoléhá především proto, že s těmito lidmi v tíživé sociální situaci pravidelně pracují a mají největší povědomí o jejich aktuálním stavu.

Od roku 2012 v Plzni také funguje projekt materiální pomoci. Spočívá v distribuci školních potřeb dětem z rodin ohrožených sociálním vyloučením. V roce 2013 získalo školní potřeby, mezi něž patří například batoh, vybavený penál, rýsovací sada, sešit nebo také svačinový box, celkem 159 dětí.

„Dětská chudoba je v současnosti jedna z největších společenských hrozeb. Diskriminuje lidskou bytost už od nejútlejšího věku a bez pomoci zvenku nemá dítě šanci tomuto údělu vzdorovat. V naplňování zmíněného projektu proto spolupracujeme s nestátním neziskovými organizacemi Ponton, Společnost Tady a Teď, Diakonie, Fond ohrožených dětí, Salesiánské středisko mládeže a dalšími, které zajišťují distribuci školních pomůcek cíleně a přímo do jednotlivých rodin,” sdělila Alena Hynková.

Každý rok město vyčleňuje částku ve výši 50 tisíc korun Poradně pro cizince a uprchlíky Diecézní charity Plzeň. Finanční prostředky jsou použity zejména na materiální a lékovou pomoc, dětské pleny a výživu, na úhradu ubytování, nezbytnou zdravotní péči a ve výjimečných případech i na zakoupení jízdenky zpět do vlasti.

Město se rovněž podílí dotací ve výši 40 tisíc korun na úhradě nocležného v komerčních ubytovnách. Částku získá Městská charita Plzeň při překročení kapacity v Domově sv. Františka, který pomáhá a zajišťuje nocleh lidem bez domova. 

Pravidelným počinem města pro lidi bez domova je každoroční finanční podpora oběda na Štědrý den, kdy plzeňská charita hostí zhruba 120 osob bez domova a předává jim drobné dárky, které Plzeňané nosí na biskupství. Oběd dotovalo město v minulém roce částkou ve výši 16 tisíc korun.

V letošním roce podporuje město Plzeň sociální služby prostřednictvím svého odboru sociálních služeb celkovou částkou ve výši 40,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám