Hlavní obsah

Část pozemků v areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích dostanou majitelé zpět

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. července budou mít povolený vstup na pozemky o rozloze 250 hektarů v areálu muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku jejich majitelé. Kvůli výbuchu uskladněné munice k nim nemohli téměř čtyři roky.

Foto: Policie ČR

Práce na odklízení munice ve Vrběticích nadále pokračují.

Článek

Na tiskové konferenci ve čtvrtek 28. června tuto informaci zveřejnil velitel zásahu Jaromír Tkadleček. Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek ocenil, že policisté a pyrotechnici dosud veškeré činnosti v bývalých muničních skladech zvládli bez zranění či ztrát na životech.

„Za necelý rok, co ohledání druhého epicentra exploze probíhá, pyrotechnici nalezli téměř 2 800 kusů munice. Ve srovnání s nalezenou municí prvního epicentra jsou počty daleko vyšší a munice je rozmanitější. Čištění areálu zajišťují složky integrovaného záchranného systému od června ve dvousměnném provozu, aby využily déle trvající denní světlo,“ uvedla mluvčí policie Lenka Javorková.

Krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček sdělil, že policie k 1. červenci zásadním způsobem zmenší nebezpečnou zónu. Vlastníci nemovitostí v areálu bývalých muničních skladů dostanou zpět do užívání 250 hektarů pozemků v jižní části zasaženého území poblíž jediné příjezdové cesty.

„Jde zhruba o 700 parcel se 120 majiteli. Vrátíme tak 40 až 45 procent území. Lidé budou muset ale počítat s tím, že když přijedou na bránu v areálu a budou se chtít dostat na již uvolněné pozemky, budou od nich policisté požadovat prokázání totožnosti a až poté jim umožní vstup, případně vjezd do areálu. Děti mladší 15 let bez doprovodu zákonných zástupců nebudou do areálu vpuštěny vůbec,“ zdůraznil Tkadleček. 

Do bezpečnostního opatření jsou kromě hasičů ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru zapojeny i jednotky ze Zlínského kraje. „Hasiči zajišťují požární asistenci v areálu, osvětlování, podíleli na vybudování nové trhací jámy, prořezávají vzrostlé dřeviny a pracují s těžkou technikou. Všechny zasahující složky, které se podílejí na záchranných a likvidačních pracích jsou neustále pod velkou psychickou zátěží,“ zdůraznil Pavel Nepovím z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek poděkoval Vojenským lesům a statkům ČR i veliteli zásahu za to, že se podařila uvolnit velká část zasaženého území. Zároveň zdůraznil, že se nesmí tlačit na urychlení prací na úkor bezpečnosti.

„Pyrotechnici při ohledání druhého epicentra dosud nalezli 2 784 kusů munice, přičemž v dočasné trhací jámě ve vrbětickém areálu zlikvidovali 1 264 kusů munice neschopné převozu. Munici schopnou převozu odváželi do Vojenského újezdu Libavá, při pěti převozech odvezli 1771 kusů munice a muničních elementů,“ řekla Lenka Javorková.

Ve vrbětickém muničním areálu vybuchl v říjnu 2014 sklad s municí č. 16 a zahynuli dva lidé. Další objekt, sklad č. 12, explodoval 3. prosince s větší intenzitou než předcházející. Tentokrát nebyl nikdo zraněn, obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. Podle policejních informací bylo v 27 objektech muničního skladu uloženo okolo sedmi tisíc tun vojenského materiálu s asi tisícem tun výbušnin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám