Hlavní obsah

Casanova provedl zámkem Duchcov přes sto sedmdesát dětí z mateřských škol

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální prohlídky zámecké expozice „pro nejmenší“ absolvovali ve dnech 18. a 19. února děti ze šesti mateřských škol a jedné speciální školy z regionu Teplicka. Správa zámku ve spolupráci s Divadlem V Pytli pro ně připravila bohatý edukační a zážitkový program.

Foto: Marian Hochel

Oživené prohlídky pro nejmenší s Casanovou na zámku Duchcov

Článek

Děti hned v úvodu prohlídky přivítal ve Valdštejnském sále zámku Giacomo Casanova v doprovodu šlechtičny Elisy von der Recke a zámeckého personálu hraběte Josefa Karla Emanuela z Valdštejna.

Zkušený znalec aristokratické kultury, dobrodruh a cestovatel vyprávěl dětem zážitky ze svých cest a připravil pro ně spoustu překvapení. Kreslilo se, zpívalo se, tančilo se, učily se zdvořilostní pozdravy. Děti poté absolvovaly interaktivní prohlídku zámecké obrazárny a Valdštejnského muzea, opředenou záhadami a hádankami.

V rámci prohlídky si malé princezny a princové mohli vyzkoušet roli zámeckých malířů, navštívili alchymistickou dílnu, v zbrojnici se dozvěděli o střelbě z kanónů a o tom, proč se rytíři v brnění mění po pádu z koně na brouky. Vynalézavý Casanova jim pak poodhalil tajemství svých kuriozit a vynálezů, mimo jiné „mořského psa“, „3D obraz z 18. století“ či „usilovné trpaslíky řemeslníky“.

Děti získaly odpovědi na otázky, z čeho se vyrábí socha, jak vzniká kniha, proč má hrabě Valdštejn pět jmen, jaký zvuk vydává klavichord či tympány, na čem se v minulosti servírovalo maso, jak se zdobí tulipánovník, nebo proč by se několik století stará peněženka či hodinky nevešly do kapsy. Poté čekala všechny princátka a princezničky v doprovodu jejich dvorních dam, paní učitelek, zasloužená odměna – truhlice plná sladkostí. 

V závěru každé oživené prohlídky pro nejmenší byla dvorní společnost zvěčněna společnou fotografií. Ta zůstane všem účastníkům pěknou vzpomínkou, a zároveň pozvánkou pro paní učitelky, děti, jejich maminky a tatínky na další zážitkové a edukační programy, které pro ně připravuje správa zámku s novodobým Casanovou Petrem Stolařem a herci z Divadla V Pytli.

Reklama

Výběr článků

Načítám