Hlavní obsah

Casanova přivedl první letošní návštěvníky duchcovského zámku k utajovanému pokladu v podzemí

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední únorový týden na zámku Duchcov patřil dětem z mateřských škol regionu Teplicka. Přes čtyři stovky nejmenších návštěvníků v doprovodu svých učitelek, které Casanova změnil mávnutím kouzelné benátské masky v urozené šlechtičny, si prohlédlo zámecké expozice a sklepení pod Biliárovým křídlem.

Foto: Marian Hochel

Děti ve společnosti Casanovy na zámku Duchcov

Článek

Průvodcem věhlasnou rezidencí hrabat Valdštejnů jim byl samotný Casanova a služebnictvo pana hraběte, který zrovna nebyl doma. O to více legrace připravil rozdováděný Giacomo pro své hosty a přátele.

Nejenže se nechal portrétovat statečnými výtvarníky, kterým dal za odměnu ochutnat část pokladu pečlivě schovaného v podzemí zámku, zároveň nechal zapsat jejich jméno do dějin stejně jako to svoje, učil své malé hosty i urozeným mravům - to pro případ, že by na zámku přece jen potkali pana hraběte.

Děti si pak mohly vyzkoušet, jak nejrychleji se dá připravit výstava soch, zároveň jako vůbec první letošní návštěvníci zámku si mohli prohlédnout nově odkryté a obnovené výmalby, kterými hraběcí společnost před několika staletími nechala vyzdobit reprezentativní salonky a své soukromé pokoje. Fotografie z prohlídek byly zveřejněny na oficiálním profilu zámku Duchcov na Facebooku. To však zdaleka není vše!

Co vzkazuje svým nejmenším a zároveň prvním letošním návštěvníkům správa duchcovského zámku?

Milé děti,

pamatujete si, co jste na zámku v Duchcově zažili? Kdo vás zámkem provázel a s kým jste se setkali? Obyvatelé zámku si vaší návštěvu tak užili, že o vás nemohou přestat mluvit. Sám Casanova nám vyprávěl, jak jste se naučili krásně pozdravit, jako to dělají vzácní pánové a vzácné dámy. I správce zámku pan Feldkirchner vás chválil, jak pěkné sochy jste mu předvedli. Služebná zase vzpomínala, jak jste byli hodní a pomohli jí zatopit. Za to sluha Wiederholt neustále nadává, že jste ho načapali na záchodě a všichni se mu od té doby posmívají. Do jednoho se ale všichni shodli na tom, že za to, jak jste byli v zámeckých sklepeních stateční, jste si úlovek v podobě sladkého zámeckého pokladu zasloužili. Pokud se vám dobrodružná cesta zámkem líbila, zavzpomínejte a nakreslete nám spolu s ostatními dětmi jeden velký obrázek na téma „Dobrodružství na zámku v Duchcově“. Nejpovedenější obrázek bude oceněn samotným zámeckým pánem a výherce se může těšit na sladkou odměnu. Přejeme vám krásné dny plné sluníčka a na vaše výtvory se už moc těšíme.

Vaši hostitelé ze zámku

Zámek Duchcov otevírá své brány návštěvníkům v sobotu 28. března v 10 hodin. Speciálně pro děti bude v zámecké Galerii Giacomo připravena výstava panenek a módních doplňků pro panenky Háčkovaný svět. V neděli 29. března děti na zámku přivítá samotný Casanova, který pro ně chystá zámecký karneval. Ten se bude konat ve Valdštejnském sále od 14 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám