Hlavní obsah

Casanova namíchá elixír mládí a provede návštěvníky komnatami duchcovského zámku potmě

Novinky, Marian Hochel

Poslední letošní oživené prohlídky zámku Duchcov s Casanovou se budou konat navečer a potmě. Bude se totiž omlazovat! Omlazovací kúru pořádá Státní zámek Duchcov a Divadlo V Pytli Petra Stolaře v sobotu 28. září. Vzhledem k omezenému počtu návštěvníků doporučujeme rezervaci vstupenek předem.

Foto: Marian Hochel

Casanova připravuje elixír mládí

Článek

Elixír mládí – jeden z nejžádanějších nápojů v dějinách. I když se o vynalezení tohoto nápoje snažili mnozí staří mudrcové včetně alchymistů na pražském rudolfinském dvoře, receptura na jeho přípravu ve skutečnosti nebyla nikdy nalezena. Stal se však inspirací pro četná umělecká a literární díla, nevyjímaje Čapkovu nebo Janáčkovu Věc Makropulos, či filosofické drama Ernesta Renana.

Jedním z těch, kdo domnělou recepturu na omlazování použil v praxi, byl i nejznámější obyvatel duchcovského zámku Giacomo Casanova (1725–1798). Jeho omlazovací kúru, vyzkoušenou na francouzské hraběnce v letech, živě popsal ve svých Pamětech Lorenzo da Ponte (1749–1838), Casanovův přítel a Mozartův libretista. Co všechno se událo v temné komůrce, se dozvědí návštěvníci duchcovského zámku již poslední zářijovou sobotu.

Správa zámku a Divadlo V Pytli připravili pro sobotní večer 28. září tři oživené prohlídky, v průběhu kterých se bude omlazovat. A to přesně podle receptur Giacoma Casanovy, který návštěvníky provede potemnělými zámeckými expozicemi. Provádět se bude potmě, pouze s naznačením dobového nasvícení. Jen tak totiž podle Giacoma možno dosáhnout zaručených účinků podávaného elixíru.

Vzhledem k zohlednění všech bezpečnostních kritérií bude kapacita každé ze tří prohlídek omezena na 25 návštěvníků, proto doporučujeme rezervaci vstupenek předem. Neváhejte a nebojte se přijít omládnout i vy. To, že je receptura vzácného elixíru osvědčená, dokazuje vynalézavý Casanova, který na zámku Duchcov letos slaví již svých 288 let.

Vstupy na prohlídky začínají v 17.00, 18.00 a 19.00 hodin; rezervace je možná na telefonním čísle 417 835 301. Rezervované vstupenky je nutné vyzvednout nejpozději 1 hodinu před začátkem prohlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám