Hlavní obsah

Čarodějnický slet na mníšeckém zámku aneb Jak se bránit proti černým silám?

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se blíží pálení čarodějnic, na zámku v Mníšku pod Brdy je upalovat nebudeme. Zámecké čarodějnice pozvou děti i dospělé na speciální prohlídky. Jak to, že se nebojí ohně? Protože i čarodějnice mohou být hodné a ty přece na hranici nekončí.

Foto: Anna Čelouchová

I čarodějnice se ráda šlechtí. Je to dáma jako každá jiná.

Článek

Již od pradávna lidé věřili v temné síly a čarodějnické reje. Ke konci měsíce dubna prý mají zlé mocnosti největší chuť škodit a čarovat. Čarodějnice a ďáblové se slétávají na kopcích a tam pomocí černé magie kouzlí a chystají se strašit a ubližovat.  

Jak se jejich kouzlům bránit? Na vyvýšených místech se proti nim zapalují ohně ze sedmi druhů dřeva a kolem se sejdou všichni z okolí. Veselí se, tancují a dělají co největší hluk. Proč? Čarodějnice jsou totiž plaché a velkého rámusu se bojí. A vylekaná čarodějnice hned otáčí koště a letí škodit jinam.

Jakou tedy máme radu pro děti, které zůstanou samy ve svém pokojíku a dostanou strach? Úplně jednoduchou. Dělat co největší rámus. Dřív se bouchalo dřevem nebo železem, střílelo se, práskalo bičem, bubnovalo, křičelo, zpívalo a dupalo. I dnes si děti určitě poradí.

Je to jediná možnost obrany proti černým silám? Naštěstí existují i další osvědčené metody. Ale o těch už se dozvíte na speciálních Čarodějnických prohlídkách zámku. Vítat i provádět vás budou místní čarodějnice, navštívíte zámecké jídelny a salónky a dozvíte se ještě další zajímavosti ze světa temných bytostí. Jak se vlastně poznají pravé čarodějnice, když i ony byly někdy mladé? Jaké dopravní prostředky používají, aby byly taky trochu moderní? Prozradí nám čarodějnice i nějaké kouzlo a zaříkadlo, předvedou odpudivý lektvar? A mají své zvířecí mazlíčky?  

Čarodějnické prohlídky mníšeckého zámku se budou konat v neděli 26. dubna od 10:30 a 11:45 hodin. O den dříve, v sobotu 25. dubna, potkáte dokonce na těchto prohlídkách, které pro změnu začnou v 16:00 hodin, navíc i anděla a bílou paní. Budou to Podvečerní čarodějnické prohlídky, na kterých anděl povýší děti do šlechtického stavu a stanou se z nich princezny a rytíři.

Bílá paní poté všem pokyne a zamává z arkádové chodby, kudy se ráda prochází. Anděl s bílou paní by tu jistě nebyli v případě přítomnosti černých sil a zlých čarodějnic, tak se opravdu nemusíte obávat přijít k nám s dětmi na návštěvu. Naše čarodějnice jsou nejhodnější ze všech.  

Reklama

Výběr článků

Načítám