Hlavní obsah

Čapka v podzemí představí liberecká galerie i verbálně

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos to už jsou tři roky, kdy Oblastní galerie Liberec otevřela expozice v budově bývalých městských lázních. Rozhodnutí zpočátku budilo rozpaky, ale dnes se ukazuje, že šlo o dobré rozhodnutí. Svědčí tomu oceňované výstavy a vysoká návštěvnost. Lákavá začátkem roku je výstava Nespatříte hada.

Foto: Milan Turek

Plakát výstavy umělců Josefa Čapka, Jana Skácela, Františka Hrubína a Miloslava Kabeláče.JPG

Článek

Oblastní galerie Liberec v roce 2017 vsadila na osvědčené modely výstavy a také pro letošní rok připravuje řadu velmi zajímavých projektů. „Připravujeme několik větších výstav. jedinečnou obsahem i instalováním je výstava Nespatříte hada, v níž se prolíná umění Josefa Čapka, poezie i hudba jeho současníků Františka Hrubína, Jana Skácela a Miloslava Kabeláče,” informoval ředitel Jan Randáček.

V dávné historii najdeme doklady o spojení malovaného obrazu a verbálního spojení, případně dokreslení hudbou, spojením tří druhů uměleckých forem tak vzniká unikátní dílo audiovizuální. Jednotlivé formy však lze spojovat i odděleně, člověk může preferovat malbu nebo hudbu nebo slovo odděleně nebo dohromady. Moderní trendy umění vytvářejí třeba jen verbální obrazy, kdy člověk prochází a naslouchá zvukům a  sám vytváří obraz podle tématu zvuku.

Libereckému uměleckému architektovi Pavlu Sterecovi se podařilo společně s Pavlou Machalíkovou a Tomášem Winterem z pražského Ústavu dějin umění vytvořit trojrozměrný obraz z děl Josefa Čapka, Františka Hrubína, Jana Skácela a Miloslava Kabeláče. Díla umělců doplnili navíc kresbičkami dětí, které byly inspirovány obrázky Josefa Čapka.

Návštěvník vnímá intenzívně obrazy v podzemní místnosti bez oken daleko intenzívněji bez rušení tříštivého světla či zvuků z venku. Originální je i umístění obrázků na polokruhové konstrukci, kdy návštěvník může obdivovat umění v určité izolaci. Výstava potrvá do konc e dubna a je doprovázena řadou odborných akcí.

„Pravidelné návštěvníky potěší výstava o Františku Tkadlíkovi, v létě přehlídka mnichovského sběratele Helmuta Klewana, v níž budou Alberto Giacometti, Pablo Picasso, Giorgio de Chirico, nebo Joseph Beuys,“ poodkrývá letošní program ředitel Jan Randáček.  

Galerie zůstane věrná také tradičnímu tématu – umění německy hovořících autorů. Na závěr roku připravuje velkou přehlídku s názvem Metznerbund, což byl výtvarný spolek, který působil v předválečném Československu. Větší prostor dostane také současné umění. Galerie se dohodla se Společností Jindřicha Chalupeckého a během roku postupně představí čtyři finalisty renomované Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Spolu s dalšími libereckými institucemi se galerie zapojí do projektu Kulturního jara 2017 připraveného k 20. výročí Česko-německé deklarace. Ze zimních výstav zaujme badatelský projekt představující malíře barokních zátiší Angermayera a projekt připomínající výročí narození a úmrtí s Libercem spojené osobnosti literární a výtvarné kritiky F. X. Šaldy.  

Galerie se stává kulturním objektem, kam přicházejí návštěvníci nejen za pasívní kulturou. Stávají se sami tvůrci umění a největší pozornost je věnována mladé generaci, pro kterou je připravována řada nejrůznějších tvůrčích a vzdělávacích aktivit.

Oblastní galerie Liberec je otevřena mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Každý čtvrtek nabízí prodlouženou otvírací dobu do 19 hodin a vstup zdarma. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám