Hlavní obsah

Cantica laetitia si z Bosny a Hercegoviny přivezla tři festivalová ocenění

Novinky, Sabina Kučerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zlínská Cantica laetitia se 10. května vrátila z jubilejního 15. ročníku Mezinárodního sborového festivalu Zlatna vila 2015 v Prijedoru, který se konal v Bosně a Hercegovině. Kvalitní český sbor si z Bosny přivezl hned tři ocenění.

Foto: Sabina Stradějová

Sbormistr sboru Cantica laetitia Zlín Josef Surovík přebírá Cenu publika na 15. ročníku Mezinárodního sborového festivalu "Zlatna vila" v Prijedoru.

Článek

Sbormistr Josef Surovík převzal jednu ze dvou hlavních cen – Cenu publika a dvě další ceny, které sboru udělila přímo odborná porota.

Cantica laetitia na mezinárodním festivalu, kterého se zúčastnilo celkem devět sborů z Chorvatska, Srbska, Slovinska, Bulharska, Makedonie a Itálie, vybojovala Cenu za nejlepší provedení duchovní skladby a Cenu za scénické provedení nebo interpretační inovaci sborového díla.

„Cena publika je pro nás velmi hodnotná. Velmi nás těší, že jsme oslovili zdejší publikum, které je zvyklé na tradiční sborové zpívání. Jsem potěšen, že jsme zaujali i odbornou porotu, jejíž členové byli všichni z balkánských zemí,“ sdělil sbormistr zlínského sboru Josef Surovík.

První ročník festivalu Zlatna vila proběl v roce 2001, ale historické kořeny sborového zpěvu v Prijedoru sahají až do devatenáctého století. V roce 1885 zde byla založena pěvecká společnost Vila, která se stala jedním z hlavních pilířů kultury v Prijedoru. Sbor Vila se zúčastnil mnoha festivalů doma i v zahraničí a byl také organizátorem první Sborové pěvecké soutěže v Prijedoru v roce 2001, která se za dva roky přejmenovala na Mezinárodní sborový festival Zlatna vila.

Za patnáct let své existence festival navštívila více než stovka sborů z Polska, České republiky, Bulharska, Rumunska, Ukrajiny, Ruska, Itálie, Řecka, Slovenska, Chorvatska, Srbska, Makedonie, Černé hory a Bosny a Hercegoviny.

„Festival v Prijedoru těží ze sborové tradice všech balkánských zemí a velmi si na tom zakládá. Sbory z těchto zemí mají velký, ale často až velmi ostrý zvuk. Nemají příliš rozmanitý repertoár, ale je úžasné, že se jim daří udržet tradici velkých sborů. V České republice bohužel zájem o sborový zpěv klesá,“ podotkl český sbormistr Josef Surovík.

Pobyt na festivalu v Bosně byl pro sbor další zajímavou zahraniční zkušeností. „Bosna a Hercegovina je stále ještě země, která byla relativně nedávno postižena válkou. Mentalita lidí je tím hodně ovlivněna,“ uvedl sbormistr Surovík.

Organizátoři festivalu zařídili i společenské setkání zlínského sboru s potomky Čechů v Prijedoru, kteří se sdružují ve spolku Česká beseda. „Festival byl dobře organizačně zvládnutý,“ dodal Josef Surovík.

Více informací o sboru naleznete na

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám