Hlavní obsah

Canisterapie pomáhá na Vítkovsku a Opavsku

Novinky, Libor Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je to vlastně canisterapie? Pochází ze slov: canis (pes) a terapie, takže vlastně jde o „psí terapii.“ U pejsků provádějících canisterapii je vyžadována canisterapeutická zkouška.

Foto: Libor Dohnal

Fox v Domově důchodců Budišov březen 2010.

Článek

Canisterapeut může psem aktivovat myšlení, paměť, komunikaci, učení se (mluvenou řeč, neverbální projevy atd.) ale i motoriku (chůzi, pohyb paží, rukou a prstů atd.). Formou terapie - po stanovení si cíle s klientem - lze úzce spolupracovat s logopedem, fyzioterapeutem, pedagogem, psychologem, ergoterapeutem, gerontologem, psychoterapeutem, zdravotním personálem atd.

Canisterapii lze tedy úspěšně zařadit do okruhu sociální rehabilitace.

Z historie canisterapie na Vítkovsku:

Počátky canisterapie se datují již zhruba od roku 2004/2005, kdy si nejprve tři členky Kynolog.klubu Vítkov složily s pejsky canisterapeutické zkoušky a začaly navštěvovat Domov důchodců v Budišově nad Budišovkou - zhruba jedenkrát týdně až jedenkrát za 14 dní.

Od roku 2007 se pravidelně navštěvuje s canisterapeutickými psy též Domov důchodců v Hlučíně (zhruba jednou měsíčně) a od 26. června 2008 rovněž Domov důchodců ve Vítkově (zhruba jednou týdně až jednou za 14 dní).

Další canisterapeutičtí psi a týmy se rekrutovali také z řad členů kynologického klubu.

Cantes Opavsko

V roce 2009 v září byla ve Vítkově založena skupina Cantes Opavsko jako dceřinná organizace občanského sdružení Cantes s celostátní působností. Bylo to hlavně proto, že jsme chtěli, aby byla zohledněna specializace zejména na Domovy důchodců a starší klienty, na které se orientujeme.

Rovněž provádíme po domluvě přednášky o chování pejsků a o pravidlech soužití s pejsky s ukázkami, napsali o nás také ve Vítkovském zpravodaji. Pro hodně klientů v domovech důchodců je canisterapeutický tým jedinou pravidelnou návštěvou zvenčí.

Je nám potěšením, když při komunikaci a hlazení pejsků pookřejí, přestanou se nudit, opustí je deprese, začnou se pohybovat – zejména ruce, prsty a dlaně uvolní od spasmů (křečovitých sevření). 

Více na našem webu http://cantesopavsko.ic.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám