Hlavní obsah

Bývalý prasečinec je nádhernou biblickou zahradou v Marienthalu

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce si v celém Německu připomínají věřící 500 let reformace. Mladého kněze Martina Luthera rozpornost života církve vedla k napsání 95 tézí, vedoucích k odchodu většiny křesťanů a přestoupení do protestantské církve. Klášter Marienthal u Žitavy zůstal věrný křesťanské církvi dodnes.

Foto: Milan Turek

Vstupní portál na nádvoří kláštera Sankt Marienthal

Článek

O nejvýznamnějších křesťanských svátcích láká klášter Marienthal nedělní jízdou velikonočních jezdců, a i když obec Ostritz, kam klášter patří, není typicky lužickosrbskou, přesto se zde každoročně jízdy konají. Ostritz - v lužické srbštině Wostrowc - byla osídlena už v šestém století na obou březích Nisy. Část obce tak po druhé světové válce patří Polsku, a kdo chce jet vlakem do Ostritzu, musí vystoupit v polské Krzewině Zgorzelecké a přejít přes úzký most zpět do Německa. Na německé straně jsou dva velké baráky kasáren, kde žili pohraničníci, střežící hranici na Niské dráze.

Díky klášteru a sousedství s Polskem se v Ostritzu a Marienthalu oslavují Velikonoce udržováním bohatých duchovních tradic. Klášter i obec jsou nejbližším místem poblíž našich hranic, kde o Velikonoční neděli projíždějí „křižáci“ neboli velikonoční jezdci.

Současná abatyše Elisabeth Vaterodtová, vysvěcená v loňském roce, je již 56. v historii kláštera. První abatyší byla Adelheid von Dohna vysvěcená v roce 1235, brzy po založení kláštera českou královnou Kunhutou Štaufskou, manželkou Václava I. Mezi abatyšemi se vyskytuje i Marie Theresia Hein z Mikulášovic, která zde žila v devatenáctém století. Ženský cisterciácký klášter přežil za pomoci českých věřících i nejhorší období. Po sjednocení jeptišky z části, kde bylo za dob NDR zemědělské družstvo (německé LBG), vytvořily místo prasečince nádhernou biblickou zahradu, kde o Velikonocích již rozkvetou první jarní květy. Do ní je vstupné dobrovolné.

Abatyše má dnes se svým malým osazenstvem na starosti rozsáhlé hospodářství. Klášter obhospodařuje pekařství, pivovar, pilu, vinohrad, zahradnictví i prodej duchovních předmětů. Klášter má ještě jednu budovu v nedalekém Schleglu, kde pečuje téměř o stovku tělesně postižených občanů. V mezinárodním centru jsou pořádány konference a klášter nabízí jak ubytování, tak i restaurační služby a občerstvení v útulné kavárně.

O Zeleném čtvrtku jsou všichni věřící zváni do kostela sv. Mikuláše ke společné večeři. Bohoslužby a liturgické obřady proběhnou v pátek, s velkou nabídkou duchovní hudby. Večerní pobožnost v sobotu proběhne o deváté, vzápětí pak v neděli dopoledne. O čtrnácté hodině se očekává příjezd velikonočních jezdců.

Vedle kritických období válek a pronásledování sester, postihly v historii celý konvent časté povodně. Klášter je významným turistickým cílem, leží na cyklostezce Odra-Nisa, která vede podél řeky přírodním prostředím. Stezka protíná lesy, lemuje silnice, ale také probíhá mezi skalními útvary nebo osadami. Kolo lze vystřídat jízdou na raftu a opět pokračovat na kole.  U nedaleké bývalé obce Deutsch Ossig se nachází obří jezero Berzdorf a stejně jsou zajímavá i další místa mezi Žitavou a Zhořelcem.

Do Marienthalu lze snadno dojet na skupinovou jízdenku vlakem nebo autem, ale také i na kole. Z Liberce je to asi 40 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám