Hlavní obsah

Bývalí úspěšní cyklisté z Opočna se setkají s vítězem Závodu míru a účastníky tour Na kole dětem

Novinky, Dana Ehlová

V pátek 19. června proběhne v Opočně setkání pamětníků význačné epochy místní cyklistiky 70. let minulého století. Bývalí úspěšní cyklisté a jejich hosté se v 18 hodin vydají na spanilou jízdu do Přepych, kde se setkají s účastníky letošní cyklotour Na kole dětem v čele s Josefem Zimovčákem.

Foto: spolek Abakus (archiv)

Cyklisté z Opočna, kteří slavili úspěchy v 70. letech minulého století.

Článek

Tour Na kole dětem odstartovala 10. června ze severomoravského Hlučína a od 18. do 20. června brázdí její peloton Rychnovsko. Propojení s akcí připomínající slavnou éru cyklistiky v Opočně připravil spolek Abakus a jeho zakladatel Jiří Králíček k tomu poznamenal:

„Více než desítka členů tehdejšího oddílu cyklistiky při TJ Spartak Opočno si připomene své úspěchy, ale i symbol, který je k tomuto sportu přivedl – absolutního vítěze Závodu míru (tehdy největšího závodu amatérů v silniční cyklistce) Vlastimila Moravce, rodáka z obce Spy u Dobrušky, a Jana Smolíka, jehož otec pocházel z nedalekého Pohoří. Akce bude zároveň vzpomínkou na jednoho z hlavních iniciátorů vzniku oddílu, vášnivého cyklistu Zbyňka Urbana, který se mladým cyklistům věnoval a dovedl je ke stupňům vítězů.“

Úspěchy opočenské cyklistiky připomene i fotogalerie na dětském hřišti TJ Sokol Opočno, kde se setkání uskuteční. Účast přislíbili: bývalý cyklistický reprezentant Vladimír Vávra, držitel Žlutého trikotu a vítěz Závodu míru z roku 1964 Jan Smolík, mistr republiky v silniční cyklistice František Sisr, handicapovaný triatlonista Michal Šiška.

Setkání zahájí, podobně jako tomu bývalo při startu Závodu míru, vypuštění bílé holubice. Tato pochází z chovu Jaroslava Valáška, mistra Evropy v chovatelství ze Semechnic.

V 18 hodin odstartuje spanilá jízda účastníků z Opočna do Přepych. V lokalitě Ve Skalách dojde k setkání s účastníky charitativní akce Na kole dětem. Přijede cyklista na vysokém kole Josef Zimovčák, olympijská vítězka v běhu na lyžích a cyklistka Kateřina Neumannová.

Reklama

Výběr článků

Načítám