Hlavní obsah

Bývalá bohumínská úřednice vrátila zpronevěřené milióny, čeká ji soud

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud v Karviné bude v úterý 3. prosince řešit případ zpronevěry bývalé pětačtyřicetileté úřednice bohumínské radnice, která si převáděla na své účty městské peníze a na čas tak radnici připravila o čtyři milióny korun.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Případ odhalily letos v květnu rozsáhlé hloubkové kontroly, které nařídil starosta Bohumína Petr Vícha po medializaci zpronevěry na radnici v sousední Orlové. Novinky o případu informovaly.

"Těší nás, že peníze už máme do poslední koruny zpět. Úřednici jsme okamžitě propustili, ona prodala rodinný dům a vše, co městu ukradla, už vrátila zpět. Ještě jsme vyčíslili úroky ze zpronevěřené částky a budeme usilovat minimálně o uhrazení přímé škody ve výši 170 tisíc korun," uvedl starosta Vícha.

Úřednice vykonávala kumulovanou funkci a měla na starosti jak účetnictví majetkového odboru, tak platbu faktur. Byla však tak rafinovaná, že i v rozpočtu počítala s tím, že si peníze bude převádět na své účty.

"K měsíčním kontrolám účetnictví pak vytvářela účelově zkreslené sestavy, proto vše sedělo do haléře. Až hloubková kontrola odhalila nesrovnalosti a její machinace. Krást se prostě nevyplácí, na vše se vždy přijde. Přijali jsme řadu opatření, aby se tento případ už nikdy neopakoval," dodal starosta s tím, že došlo například k organizačním změnám. Funkce účetní majetkového odboru se přesunula pod finanční odbor. Oddělily se tak účetní operace spojené se správou městských bytů a zvýšily se kontrolní procesy.

Uzavřen je i případ úřednice, která neodevzdávala všechny stvrzenky za cestovní doklady a hotovost z nich si nechávala pro sebe. Žádná škoda městu nevznikla, dotyčná se přiznala, spolupracovala a vše uhradila. Státní zástupkyně už případ uzavřela, k soudu nepůjde.  

Naopak třetí kauzu zpronevěry v městské společnosti BM servis policie stále šetří. Radnice má podezření, že bývalí zaměstnanci kšeftovali s vytříděnými plasty a tržby za zpracovaný odpad si nechávali pro sebe.

"Důkladnou kontrolou jsme přišli na nesrovnalosti v dokladech. Propuštěno bylo vedení odpadového hospodářství, kontrolní mechanismy se rovněž daly do pořádku. Pro nás se záležitost uzavře až ve chvíli, když nám bude uhrazena prokázaná škoda," uzavřel starosta s tím, že výši škody musí vyčíslit policie, může přesáhnout až jeden milión korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám