Hlavní obsah

Byl Milan Mráz Janem Tleskačem legendárního Merkuru?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šroubky a matice, hřídelky částice, šikovné ručičky, nápady v hlavičce. Legendární stavebnice Merkur se představí v další podobě na výstavě Věže z Merkuru. V podzemí petřínské rozhledny bude 6. března otevřena expozice, s mottem rozhledny postavené z dětské stavebnice.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

„Nejhorší je to přepočítat na nějaké měřítko, pak už je to otázka zručnost, “ říká ke stavbě modelů rozhleden Jiří Mládek, spoluautor výstavy, který se modelům z děrovaného plechu věnuje řadu let. (Dalším tvůrcem je Tomáš Dvořák.) 

„Naprosto fenomenální byl Milan Mráz (1945-2012), který minulý rok zemřel. Když jsem v jeho karlínském bytě viděl, co všechno postavil, jen jsem žasl. Zasvětil celý svůj život Merkuru, kvůli stavebnicím se ani neoženil, veškerý jeho život spočíval ve stavbě stále dalších, většinou funkčních modelů, vymýšlel neuvěřitelné detaily," zavzpomínal Jiří Mládek.

Vše utratil za Merkur

Milan Mráz byl od mládí technicky založený, vystudoval střední zemědělskou, kde se seznámil se stroji. Poté mu učarovala železnice, fotil vagóny, lokomotivy, začal je stavět v měřítku asi 1:15. Veškeré prostředky získané prací v zahradnictví utratil na nákup součástek, po výplatě se vždy objevil s kufry přímo ve výrobně Merkuru v Polici nad Metují. Kdo zná Polici a výrobnu, ví, že od fabriky k nádraží je to notný kus, Mráz tahal desítky kilplechu a oceli v rukách.

Jen asi padesátka lokomotiv a vagónů váží téměř tunu, k tomu další desítky letadel, aut, strojů. Stále zhoršující se epilepsie mu nakonec znemožnila v díle pokračovat, byl rád, když si s nimi mohly potěšit děti z okolí.  

Dá se tedy s nadsázkou říci, že foglarovská postava Jana Tleskače z Rychlých šípů ožila v panu Mrázovi. Určitě by dokázal ze stavebnice postavit i létací kolo, možná se v jeho pozůstalosti najde i nějaký ježek v kleci.

Návštěvníci výstavy pod petřínskou věží se tak mají na co těšit, k dispozici bude několik sad stavebnice, děti i dospělí mohou vyzkoušet nejen zručnost, ale i fantazii.  

Na výstavě, kterou pořádá Muzeum hlavního města Prahy, bude probíhat dětská soutěž Postav si svou věž.  

Reklama

Výběr článků

Načítám