Hlavní obsah

Bujarý masopust ve Ctěnicích se obejde i bez opravdové zabijačky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na neděli 31. ledna se chystá ve Ctěnicích na okraji Prahy v zámeckém parku oslava masopustu. K tomuto mnohasetletému zvyku patřila i tradiční zabijačka, ty jsou ale z hygienických důvodů zakázány. Takže bude sice nainstalováno prasátko, ale dávno poražené. O jeho produkty přesto návštěvníci nepřijdou.

Foto: zámek Ctěnice

Z minulého ročníku

Článek

Pomohli sekyrami králi

Oslava je spojená s řeznickým cechem, který patřil mezi nejvíce vážená řemesla. Pro řezníky bylo zásadní datum 28. listopadu 1309. Král Jan Lucemburský stál před branami Prahy a nemohl se dostat dovnitř. Řezníci mu prosekali cestu Dobytčí branou, stávala u jejich masných krámů v Dlouhé ulici.

Lucemburk zvítězil, za pomoc udělil cechu červenou korouhev se lvem bez korunky držícím sekeru na jedné straně, druhá strana pak byla ozdobena dvěma oděnci zatínajícími sekyry do mříže v bráně.

K tomu cechu udělili erb - lva se sekyrou, toho můžete vidět na řeznictvích dodnes. Řezníci měli za povinnost pomáhat v případě ohrožení městu, pomáhat při požárech a živelních pohromách. Cech měl velmi přísná pravidla.

Masopustní ňamky

Na slavnosti ve Ctěnicích, kde bude hodně veselo, uvidíte karnevalové masky, nebudou chybět tradiční pochoutky. Ochutnat budete moci tradiční fašankové koblihy, boží milosti, vdolky, lokše, bramborové cmundy ani horký mošt a medovina. Originální českou zabíjačku přichystá a své speciality nabídne pražské řeznictví Hudera a syn.

Maso bylo jídlo hlavně zimní

Ve středověku i v pozdější době se maso jedlo zejména v zimních měsících, to se i poráželo, regulovaly se stavy zvířat. Udilo se, peklo, vařilo. Hovězího nebylo mnoho, konzumovala se převážně drůbež a vepřové. Hovězí se poráželo po třech letech chovu. Aby vydrželo, muselo se nasolovat. Masné krámy sloužily hlavně pro výsek dobytčat.

V předhusitské Praze mělo město 214 stálých krámů, jeden připadl zhruba na 200 obyvatel, Litoměřice 50, Rakovník 31. Masné krámy byly i jakousi výkladní skříní, o jejich koupi a prodej byl velký zájem. Kupovali je i zámožní měšťané a pronajímali řezníkům, ti mohli prodávat jen čerstvé nesolené maso. Přespolním řezníkům se říkalo huntýři, mohli v tržní dny prodávat maso na povoleném místě.

Od 10 hodin bude ve výstavním sále Špejchar otevřena Masopustní dílna pro děti, zde si mohou vyrobit masopustní masku. Hrát na Ctěnicích bude Malá česká muzika Jiřího Pospíšila od 14 do 14.40 hodin a od 15 do 15.40 hodin v sále Kočárovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám