Hlavní obsah

Bůh Slunce a úrody Radegast bude opět chloubou pražské zoo

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelným návštěvníkům pražské zoo dlouho chyběla socha boha Radegasta od Albína Poláška. Stála u pavilónu vlků a její dvojče je dominantou beskydské hory Radhošť. Na své místo se vrátí 27. června v 13.40 za účasti delegace z Beskyd. Socha je originál, Polášek vytvořil obě najednou.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Radegast se vrací

Článek

„Pro mnohé je překvapením, když objeví stejnou sochu při návštěvě pražské zoo. A ještě více je udiví, že Radegast v zoo není kopií, nýbrž originálem. Sochař totiž vytvořil naráz dva kusy,“ řekl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Slavnostní odhalení se uskuteční v 13.40 u výběhu vlků za účasti starosty obce Trojanovice Jiřího Novotného, ředitele Městského kulturního střediska ve Frenštátu Mariána Žárského a restaurátorů profesora Petra Siegla a studenta Petra Laciny.

U příležitosti odhalení zrestaurované sochy bude přestavena socha samotná, její historie v pražské zoo a současně bude uveden do provozu panel obsahující informace o soše a Radegastových Beskydech.

Moravská delegace jako za starých časů

„Jakmile jsem se dozvěděl, že se socha Radegasta v pražské zoo renovuje, ihned jsem zavolal starostovi Trojanovic, aby poslal vedení zoo dopis, ve kterém popíše záměr spojit Prahu s Beskydami prostřednictvím dvou bratrů Radegastů. Velmi nás potěšila odpověď přímo od pana ředitele. Nyní se chystáme do Prahy, ale už teď se těšíme na to, až nám ředitel i se svými kolegy návštěvu oplatí. Společně s nimi chceme na hřebeni památné hory Radhošť na Pustevnách odhalit informační tabuli zvoucí návštěvníky Beskyd do jedné z nejkrásnějších zoologických zahrad. Teprve tohle bude završením celého projektu“ popsal Marian Žárský.

Program akce začíná vystoupením kapely Cimbál Praha v 12.45 u výběhu vlků. Na návštěvníky pražské zoo čeká také krojovaná delegace Valachů, která přijede přímo z centra Radegastových Beskyd.

Slovanský bůh hojnosti i boje

Radegast nebo i Radhošť je bájná postava boha západních Slovanů. Nikde není doložen, kolují jen legendy, písemné prameny o uctívání chybějí. Připisuje se mu i jméno Svarožic, Svantovít, ten byl uctíván u baltských Slovanů, například na hradišti v Arkoně, na Rujáně. Měl být celý černý, rád zval na hostiny. Ze zvířat je mu zasvěcen kanec a kůň, který se užíval k věšteckým účelům.

Socha Radegasta na Radhošti byla odhalena v červenci 1931, v minulém století byla zrestaurována. Výška je 320 centimetrů, váha 1,4 tuny.

Autorem je frenštátský rodák, profesor Akademie krásného umění v Chicagu akademický sochař Albín Polášek (1879 - 1965). V Americe vytvořil několik verzí, konečná vznikla v Praze, v pronajatém ateliéru. Mužská postava má podobu lva, na hlavě přilbu s býčími rohy, v pravé ruce třímá roh hojnosti, v levé sekeru. Byl i bohem války.

Odlit byl z umělého kamene se železnou vložkou u firmy Mašek, autor chtěl druhou sochu mít u sebe na zahradě, nakonec ji věnoval pražské zoo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám