Hlavní obsah

Budyšínem obchází český loupežník s řetězem

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roku 1800 byl v Budyšíně odsouzen loupežník Johannes Karaseck. Jan Karásek pocházel z Prahy, kde vyučil truhlářem a řezníkem. Po naverbování do armády brzy uprchl do Saska. Tam založil truhlářskou živnost, k níž brzy přidal i řemeslo loupežnické. Olupoval bohaté v Lužických i Žitavských horách.

Foto: Milan Turek

Karásek je mýtickou postavou stejně jako jeho kumpán pastýř Jonas

Článek

Lidé z Horní Lužice a Šluknovského výběžku hovoří o něm jako o šlechetném loupežníkovi, který bohatým bral a chudým dával. Historii loupežníka Karáska zpodobňují v pohraniční obci Seifhennersdorfu, nedaleko Liberce. Je zde také jeho muzeum, peče se tu Karáskův chléb a má zde i svou stezku. O jeho loupežnické dráze bylo napsáno několik románů a psal o něm i Egon Ervín Kisch.

Když byl zadržen, krajský soud ho odsoudil na doživotí. Ve vězení brzy zemřel, ale jeho šlechetná duše neopustila smrtelné tělo a Karásek se objevuje o Štědrovečerní půlnoci v Bautzenu s řetězem u pasu a rozdává zlaťáky.        

Budyšín je jedním z nejkrásnějších měst Horní Lužice, od roku 1075 až do roku 1635 byl českým královským městem. Dnes má čtyřicet tisíc obyvatel a je centrem Hornolužičanů.

Město na Sprévě si zachovává ráz historického města a kulturního centra nejen Lužických Srbů, ale celé oblasti. Historie vánočních trhů v Budyšíně začíná v roce 1384, kdy český král Václav IV. udělil městu právo pořádat volný trh s masem. Budyšínské vánoční trhy letos pozvou zájemce od 26. listopadu do 19. prosince v promenádní ulici Reichsstrasse.

Navštívit Budyšín v době vánočních trhů, může být krásným zážitkem zvláště, je-li doplněn procházkou křivolakými uličkami starého města a podél hradní zdi svahem nad Sprévou. Na trase lze navštívit dokonce věž, kde byl loupežník Karásek vězněn. Hospůdky ve středověkém stylu nabízejí vánoční lahůdky a lužické speciality. Možná, že po několika sklenkách anýzového likéru v klášterní vinárně nebude nesnadné potkat se třeba i s pověstným raubířem.

Do Bautzenu je z Liberce sedmdesát kilometrů a z Varnsdorfu čtyřicet. Z Liberce je možné použít nové vlakové spojení Vogtlandbahnu, jehož vlaky začnou jezdit od 12. prosince. Zkušební jízdy se uskuteční den předtím a budou z Liberce do Žitavy zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám