Hlavní obsah

Budova havířovského nádraží žila, žije a možná i žít bude

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společný projekt města Havířov a Českých drah, který měl za cíl zbořit budovu železničního nádraží a vybudovat nový odbavovací terminál je po letech sporů zastaven. Rozhodla tak na svém zasedání 17. prosince Rada města Havířova. Informovala o tom Ing. Lucie Chytilová, předsedkyně sdružení Důl architektury.

Foto: Josef Zajíc

Nádraží žije o Vánocích. Havířov 20.12.2014.

Článek

Sdružení Důl architektury, z. s. které již třetím rokem usiluje o záchranu budovy, která byla postavena v tzv. Bruselském stylu v letech 1964 - 1969, vítá rozhodnutí zasedání Rady města Havířova o zastavení demolice nádraží a nabízí městu pomocnou ruku při řešení budoucí rekonstrukce.

„Již od léta 2014 bylo zřejmé, že termín dokončení stavby není možné stihnout, avšak předchozí vedení města chtělo jít do rizika, že investice mu z důvodu nedodržení termínu nebude proplacena a městská pokladna přijde o mnoho desítek miliónů korun. Jsme rádi, že nové vedení města se k situaci postavilo čelem a rozhodlo odpovědně. Nejen k rozpočtu města, ale i k budově samotné,” podotkla Lucie Chytilová

Členové sdružení jsou si vědomi, že bude snaha v budoucnu oživit stávající demoliční projekt: „A proto bychom chtěli s městem Havířov a Českými dráhami, popřípadě se Správou železniční dopravní cesty vytvořit pracovní skupinu, která bude mít za cíl nalézt pro stávající budovu využití a připravit rekonstrukci, která nebude v řádu stovek miliónů, a přesto bude kvalitní, energeticky účinná a k budově citlivá,” dodala Chytilová.

Sdružení Důl architektury, z. s. v budově nádraží již vice než rok připravuje výstavy, diskuze, workshopy, odborné přednášky, koncerty a divadelní představení.

Na dny od 20. do 24. prosince připravili akci Nádraží žije o Vánocích.  Program byl v sobotu zahájen v 15.00 hodin. Pro návštěvníky je připraven bar, knihovna, nainstalovaný klavír, na kterém si může kdokoli zahrát. V 16.00 hodin byl slavnostně rozsvícen vánoční strom, následovalo vystoupení Markéty Masárové a Soni Mucinové z Třince, které spolu s dalšími zazpívaly vánoční koledy.

Pro děti skupina připravila výrobní workshop. „Někdy jsou dílny o mašinkách a jiných námětech. Teď děláme recyklační workshopy, kdy vymyslíme materiál, s kterým budou děti pracovat. Chceme jim ukázat, že ne všechno, co již dosloužilo, se musí vyhodit do koše. Učíme děti pracovat s vyřazenými CD. Rozstříháme je na kousky, takové jakoby třpytky nebo vločky, a nalepujeme je na průhlednou folii, která má kruhový podklad a tak si výrobek mohou děti pověsit na stromeček,” vysvětlila aktivitu Hanka Pietrová, spolupracující se sdružením Důl architektury.

V hale je i knihovna. Cestující si mohou z řady knih, které sdružení dostává od dobrých lidí zdarma, vybrat si tu o kterou mají zájem, vzít si ji do vlaku. Nemusí za knihu platit a mohou si ji nechat. Také ji může vrátit nebo věnovat jinou. 

V hale nádraží v Havířově se v sobotu uskutečnil i krátký flétnový recitál Tomáše Mališka a krátký kytarový recitál kytaristy Jaroslava Holeše.

Program pokračoval i v neděli, kdy byla od 7 do 18 hodin otevřena Vánoční kavárna Brusel. Akce Nádraží žije o Vánocích skončí 24. prosince v 10 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám