Hlavní obsah

Bude to o šrotu. Výstava Rez a koroze ve Sběrných surovinách

Novinky, Lena Ondráčková

Působivý projekt o nevratném rozrušení kovů, a to nejen ve fotografii, ale také slovem i tónem bude skřípat v pražském klubu Sběrné suroviny. Autorské fotografie Karoliny Válové, Kateřiny Kaprové a dalších na vás dýchnou uměleckou rzí.

Foto: Karolina Válová

Průstřel s pavučinou

Článek

Rez, koroze, šrot

Kde jinde než v klubu Sběrné suroviny v Krymské ulici by se měla konat výstava fotografií Rez a koroze. Vernisáž tohoto projektu proběhne 5. června od 19:00 hodin právě zde. Na programu je také čtení autorské prózy a poezie, která také tak trochu skřípe. Včetně třeskuté hudby.

Autorkou fotografií, vlastních tematických povídek a rovněž myšlenky večer uspořádat je Karolina Válová, členka Projektu LUZ, nekomerčního spolku organizujícího kulturní akce. Karolina už přes rok fotografuje zrezlé kovy, zejména v exteriérech jako ploty, vrata, zábradlí, části autobusových zastávek nebo třeba popelnice. Začala dávat fotografie na sociální sítě, což zaujalo pár jejích přátel. Do alba přidávali své fotky šrotu, plechovek a zkorodovaných drátů. Od toho už byl ke společné výstavě jen krůček.

Svá díla, nikoli v rámech, ale připevněná kovovými žabkami na záclony na natažených drátech, vystaví ještě Kateřina Kaprová, Jurij Goosinsky, Věra a Karel Šebestovi a Tetiana Lobanovska.

Fotografie, próza, poezie, hudba

„Na rzi mě fascinuje její různorodost a barevnost. A také možnost být přítomna času rozkladu, rozpadu, metamorfózy hmoty. Je to přírodní, ale zároveň vysoce estetický proces,” říká Karolina, autorka projektu Rez a koroze.

Přijďte se inspirovat půvabem rozkladu. Denis Diderot prý prohlásil: „Je lépe se opotřebovat, než zrezivět.” Autoři projektu tvrdí, že právě naopak. Zrezivění v sobě nese velkou inspiraci a zároveň určité "memento mori".

Na vernisáži také uslyšíte nevšední, resp. korozní hudbu svérázného umělce Šoumena (přezdívaného "Pán plecháčů"), který svou hudbu charakterizuje jako "experimentální improvizační elektronickoplechovou a kytarovou záležitost s trochou performance aneb skákání po vlnitém plechu". Experimentální psychedelickofolkový odér za zvuků básní jemných jako rezavé připínáčky poté předvede hudebník s pseudonymem Sklad by walda.  

Na své si ovšem příjdou také milovníci literatury, byť poněkud zkorodované. Své autorské básně přednesou autorky Annie Šuláková, bezindentity a Radůza Pospíchala.

Rez, rezivění je pravděpodobně nejznámější forma koroze. Pokud jí to příjdete natřít, tak jedině dostatečnou konzumací ve Sběrných surovinách nebo maximálně donáškou naturálií ze starého železa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám