Hlavní obsah

Budapešť je velké lahůdkářství na termálních pramenech

Novinky, Vratislav Konečný

Uherská metropole má v sobě rysy habsburské Vídně. Široké bulváry, podobný architektonický styl, jen nápisy jsou téměř k nepřečtení. Nádraží taky jak z mocnářství, jen poněkud zašlejší. Zelení vnitřní město neoplývá, pár rozsáhlejších parků a pak až nábřeží, hradní vrch a protější kopec Gellért.

Foto: Vratislav Konečný

Městská tržnice, trochu Orient, plno vůní, plno lákadel

Článek

Budapešť, kdysi dvojměstí Buda a Pest, patří k nejnavštěvovanějším městům v Evropě.

Paprikové uherští

Maďaři mají rádi dobré jídlo a dobré pití, řada z nich má zřejmě papriku i v krvi. Jsou sice srdeční, ale dost našlapovací. Naše kuchyňské zmatlané názvosloví učinilo v kulinářství docela slušný brajgl, proč se co tak či onak jmenuje, už nikdo neví. Žádné španělské ptáčky či ruská vejce, žádný maďarský guláš, tomu se v Uhrách podobá naše gulášová polévka.

Základním pokrmem je pörkölt. Měl by být připraven z hovězího masa,  pečeného s cibulí, z papriky, rajčat a ze zeleného pepře. Výborný dělají v nádherně zrekonstruované Městské tržnici, tu musíte navštívit, stojí na pěší zóně, to je nákupák jak hrom. Tisíc a jedna vůně, milión a jedna chuť.

Živou cikánskou muziku s vynikajícími víny najdete v basserii Karpatia. Dalším pokrmem je tarhoňa. Uherák a čabajka, slova, na která všichni slyšíme, nejlepší salámy se vyrábějí v Szegedu pod značkou Pick. Mají tu spolu paprikou muzeum. Výborné jsou rybí restaurace.

Po tokaji se netoká

I když zkusit to můžete, jde o sladké a těžké víno, síla je označena na etiketě putnami, šest už je to nejlepší, ale s mírou.

Uhry jsou vinařské, ale také mají dobrou pálenku. Maďarští policisté nejsou zvláště k hulákajícím cizincům nikterak přívětiví.

Do termálu

Určitě si vezměte s sebou plavky, využijete je zvláště při delším pobytu. Město je postaveno na termálních pramenech.

Proslulé jsou koupele na Markétině ostrově, který je městskou klidovou oázou, sem jezdí místní, když si chtějí vyčistit hlavu nejen od starostí, ale také od smogu, jehož je v ulicích víc než dost.

Széchenyiho lázně jsou největší v Evropě, vstup vyjde zhruba na 360 korun, najdete tu dva velké a řadu menších bazénů s minerální vodou. Má léčivé účinky na pohybové ústrojí, čímž trpíme prakticky všichni. Takže do plavek a do bazénů. 

Další lázně se jmenují Rácz, Király, Gellért, Rudas a Császár.

Nad Dunajem

Dunaj je mohutný. Přejděte si ho po Alžbětině mostu, pojmenovaném po císařovně Sisi, která měla Maďary ve velké lásce, šlechta jí za to věnovala nádherný zámek Gödöllő. Zámek měl po válce zlý osud, poničili ho Rusové, proměnili v bytový dům a park rozparcelovali. Alžbětina bronzová socha stojí nedaleko Řetězového mostu - Széchényi Lánchíd je jedním ze symbolů Budapešti.

Ke královskému paláci vás vyveze lanovka dlouhá 100 metrů, je dost drahá, (840 Ft - asi 105 Kč). Palác obývali střídavě Turci a Habsburkové, zajímavý je Matyášův chrám. Pěkný je rozhled od Rybářské bašty.

Na protějším břehu stojí sídlo prezident a parlamentu, neogotická stavba podobná Westminsteru. Před prezidentským palácem je při výměně stráží stále živo. Nezapomenutelný je i zábavní Vidám párk. Budapešť vám leží u nohou, tak si do ní vyšlápněte.

Reklama

Výběr článků

Načítám