Hlavní obsah

Buchlovem od mučírny až po vyhlídkovou věž 

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Buchlov je v krajině řeky Moravy a Baťova kanálu nepřehlédnutelný, můžeme jej vidět ze všech možných úhlů. K návštěvě zve dokonce i v nočních hodinách, kdy jej můžeme spatřit jako zářící objekt těsně pod oblohou.

Foto: Eliška Bečková

Alej pod hradem

Článek

Hrad lze v letním období navštívit také při nočních prohlídkách, kdy jsou místnosti osvětleny svícemi a v každé z nich je přehrávána scénka z historie hradu. Na třetím nádvoří jistě návštěvníky zaujme funkční skřipec - zde mohou zhlédnout způsoby provádění středověkého útrpného práva.

Na hrad jsme se vydali z Buchlovic, kde se nachází zámek, sídlo posledních majitelů hradu Buchlov rodu Berchtoldů. Hrad byl totiž v posledních staletích využíván pouze jako letní sídlo a na konci panování tohoto rodu zde bylo umístěno jedno z prvních veřejně přístupných muzeí.

Pomalu jsme stoupali po turistické žluté značce až k historické aleji, která zde byla vysázena na začátku dvacátého století a v nedávných letech obnovena. Dále naše cesta míří k rozcestníku Pod  Barborkou - a po několika málo metrech jsme přímo pod hradem.  

Hrad nabízí několik variant prohlídkových okruhů. Nudit se nebudou ani dětští návštěvníci, protože je čeká okruh S pastelkami po hradu Buchlov, který je v neděli obohacen ještě o divadelní pohádkové představení. Časy prohlídek jsou pevně stanovené a počet návštěvníků je vzhledem k relativně malým místnostem v hradu omezen.

Již vyhlídka z prvního místa, kam vystoupáme po příkrých širokých, dlouhých schodech je dechberoucí a také následná pověst vážící se k lípě nás velmi zaujala. Někteří z unavených turistů zasedli kolem kamenného stolu a poslouchali úvodní slova průvodkyně a dozvěděli se, že na tomto místě sedával odsouzenec před cestou na popraviště.

Vstupujeme do hradu, vpravo vidíme okovy vězňů čekající na popravu a vlevo zbrojnici jejich strážců. Na třetím nádvoří se představuje funkční středověký skřipec, který je používán při nočních prohlídkách. Pak již následuje klasická hradní prohlídka místnostmi, které překvapí většinu návštěvníků relativně malými rozměry, ale i bohatou vybaveností. Nás osobně nejvíce zaujaly exponáty z exotických výprav pána z Berchtoldů, kostra koně, kůže anakondy a další. Samozřejmě nám utkvělo v paměti místo, kde vykonávali středovcí páni svou potřebu - francouzským názvem se mu říká prevét, čeština má přiléhavý název „výsernice“.

Jako bonbónek celé prohlídky je závěrečný výstup na hradní věž s ohromujícím výhledem do krajiny - na Bílé Karpaty a okolní pohoří Chřiby. Zde nás průvodkyně upozorní také na rodinnou hrobku posledního rodu pod názvem Sv. Barbora, kterou můžeme po prohlídce také navštívit, jelikož se nalézá jen kilometr od hradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám