Hlavní obsah

Bubu je v kufru aneb Na zámku v Hořovicích se chystá další historická divadelní prohlídka

Novinky, Libor Knížek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámek v Hořovicích přijede nečekaná návštěva v podobě tety Jindřicha ze Schamburgu a s sebou přiveze spoustu neobvyklých suvenýrů z Brazílie... Zhruba tak by se dalo charakterizovat téma dalších historických divadelních prohlídek na hořovickém zámku, které 5. října zinscenují jeho zaměstnanci.

Foto: Libor Knížek

zámek Hořovice - divadelní prohlídky

Článek

Inspirací pro scény z období první republiky se stala dochovaná korespondence posledních majitelů historického objektu Jindřicha ze Schamburgu a Marie Terezie Fuggerové. Inscenovanou událostí bude návštěva Jindřichovy tety, která se na zámek přijela podívat po své dovolené v Brazílii.

Kastelán zámku Libor Knížek uveřejnil i kousek scénáře této hry, jež nese oficiální název Zpátky do století: tentokrát do 20. století aneb Jak se zbavit nechtěné příbuzné, bez ztráty krve, prostřednictvím umění. „To jsem ráda, že tu zase mohu být, milý Jindřichu. V tom Riu bylo strašné vedro! Ale přivezla jsem si krásný suvenýr! Je támhle mezi kufry. Říkám mu Bubu.“ 

Co však je ten tajemný suvenýr s podivným jménem a jakou roli bude hrát v příběhu zmiňované umění, prozradit nechce, vše se návštěvníci dozvědí až na místě.

Divadlo se odehraje mimo běžné prohlídky, během hořovického Cibulového jarmarku, od 10.30 do odpoledních hodin. Předpokládaná délka jednoho vystoupení je přibližně hodina. Rozpis je uveřejněn na oficiálních stránkách zámku, kde také bude možné vstupenky rezervovat.

„O divadelní prohlídky bývá zpravidla velký zájem, a proto všem, kteří se na ně chtějí podívat, doporučujeme rezervovat si vstupenky dostatečně dopředu,“ uvedl kastelán, který v divadle také vystupuje.

Na zámku jsme již mohli vidět několik divadelních prohlídek inspirovaných historickými událostmi, při kterých návštěvníci poznali útroby zámku a ne vždy lehký život jeho obyvatel. Naposledy se například jednalo o konkurz na komorníka pro audienci u jeho císařské milosti Františka Josefa I. Všichni příchozí se tak museli, mimo jiné, naučit nosit zámecký křišťál na stříbrném nádobí. Co bude připraveno pro diváky tentokrát, zůstává zatím tajemstvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám