Hlavní obsah

Bubovické vodopády v horkém létě osvěží, vyhlídka nad Svatým Janem vezme dech

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rtuť teploměru stoupá ke třicítce, takže by nebylo od věci turistický výlet nasměrovat někam do stínu. Pokud tam bude i chladivá bystrá voda, tím lépe... Jedním z takových vhodných míst mohou být středočeské Bubovické vodopády - navíc v jejich blízkém okolí jsou další vhodné cíle.

Foto: Jiří Cysař

Bubovické vodopády

Článek

Výlet jsme zahájili v Srbsku a po žluté značce pokračovali kolem Kubrychtovy chaty k vodopádům a dále po červené. Dalším cílem totiž bude Svatý Jan pod Skalou s nádhernou vyhlídkou do krajiny - turistická značka vede právě kolem Bubovických vodopádů.

Ani jsme nečekali - zvláště v horkém létě, že zde bude tolik vody. Po dlouhých letech se opět vodopády ukázaly ve své kráse, valila se z nich voda. I když dosahují pouze dvoumetrové výšky, jsou mimořádně fotogenickým přírodním úkazem, jaké nabízí krajina Českého krasu.

Pokračovali jsme dále k Propadlým vodám a přes Skansen Solvayovy lomy po hřebeni ke křížku nad Svatým Janem pod Skalou. Cesta vede lesem kolem vstupu do sestav jeskyní Arnika. Jeskyně Arnika je veřejnosti nepřístupná, nachází se zhruba jeden kilometr východně od Svatého Jana pod Skalou. Odtud jsme pokračovali po značkách ke skanzenu Solvayovy lomy.

V roce 1904 přišla do Čech belgická firma Solvay zabývající se zpracováním vápence pro chemické účely. Byla vytipována lokalita s velmi kvalitním vápencem v katastru obce Svatý Jan pod Skalou. V roce 1993 vznikla Společnost Barbora o. s. Společnost pro zachování důlních a průmyslových památek a v té doby již zaniklý lom obnovila do podoby skanzenu.

Při cestě po hřebeni na nás čekala naprosto úchvatná vyhlídka od kříže na Svatý Jan pod Skalou. Hluboko pod námi se rozprostírala obec i široké okolí, v dáli přecházející do záplavy zelených vrchů.

K místu se váže známá historie s poustevníkem sv. Ivanem v hlavní roli. Podle pověsti se zde usadil zhruba v polovině 9. století. První písemná zmínka o místě pochází z roku 1030, kdy kníže Břetislav I. daroval kapli sv. Jana benediktinskému klášteru Ostrov u Davle, který zde v polovině 11. století u jeskyně sv. Ivana založil klášter. Od roku 1925 zde byla škola, v letech 1953-1958 věznice, později pak škola pro příslušníky komunistické tajné policie StB, nakonec od roku 1985 archiv tehdejšího ministerstva vnitra. V současnosti je v bývalém klášteře Svatojánská kolej, Vyšší odborná škola pedagogická a ekologické centrum Kavyl.

Poslední část výletu byla šestikilometrová, vedla po červené turistické značce k Dubu na Herinkách - a to prudkým stoupáním do kopce k tomuto památnému dubu s pěkným krytým posezením. Odtud nás ještě čekalo klesání do Berouna, kde jsme putování zakončili.

Takto koncipovaný výlet je poměrně náročný, s velkým převýšením - je nutné počítat s dobou kolem 5 hodin, i když se jedná „jen” o zhruba 17 kilometrů. Občerstvení je v Srbsku i ve Svatém Janu pod Skalou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám